Elegáns hercegnőburgonya sajttal gazdagítva: maradék püréből is kitűnő

sajtos-hercegnoburgonya-receptje
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Az aranyszínű, kívül ropogós, belül puha hercegnőburgonya nagyon jól mutat a tányéron. Így az ünnepi fogások kísérőjeként is érdemes számításba venni.

Karácsonykor szeretünk kitenni magunkért, és szívesen varázsoljuk el családtagjainkat, barátainkat különleges fogásokkal. Az ünnepi húsételek mellé tálalj nem mindennapi köreteket: a hercegnőburgonya egyáltalán nem bonyolult, ráadásul akkor is jól jön, ha maradt előző napról krumplipüré. Azt elég csak összekeverni tojással, vajjal meg némi extrával. 

Ha szeretnéd, felturbózhatod zöldfűszerekkel, különféle sajtokkal is. A karakteres füstölttől még különlegesebb lesz a végeredmény. Mivel sütőben sül, nem szívja magát tele olajjal.  

Kínálhatod sültek, párolt húsok, halak mellé is. 

Sajtos hercegnőburgonya

sajtos-hercegnoburgonya

Hozzávalók 4 személyre

  • 60 dkg krumpli
  • ízlés szerint
  • 8 dkg vaj
  • 2 evőkanál tejszín
  • 10 dkg füstölt sajt
  • ízlés szerint szerecsendió
  • ízlés szerint bors
  • 2 db tojássárgája
Recept idők

Elkészítés:

Ha nincs maradék püré, akkor a krumplit hámozzuk meg, vágjuk kisebb karikákra vagy kockákra, és sós vízben főzzük puhára körülbelül 20 perc alatt. Szűrjük le, és még melegen krumplinyomóval törjük át. Várjunk, míg kicsit hűl, majd adjuk hozzá a vajat, a tejszínt, a reszelt sajtot, és alaposan keverjük össze.

Kóstoljuk meg, ízesítsük még sóval, borssal, szerecsendióval. Végül egyesével dolgozzuk hozzá a tojássárgákat is. A masszát töltsük át habzsákba, és egy sütőpapírral bélelt tepsibe nyomjunk egymás mellé kis halmokat.

Tegyük előmelegített sütőbe, és 200 fokon süssük aranybarnára körülbelül 15-20 perc alatt. Akkor jó, amikor kívülről ropog, belülről még puha. Frissen, melegen tálaljuk. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon