Hideg napok kedvenc vacsorája: krumplicsónak sok-sok sajttal
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A zimankós napok beköszöntével nálam a tepsiben készült fogások kapják a főszerepet. Imádom, amikor valami egyszerű finomság készül a sütőben, amivel meglephetem magamat és persze a szeretteimet.
Krumpli mindig van a kamrámban, nélkülözhetetlen alapanyag, amiből szinte bármit lehet készíteni, lehet kicsit puritánabb, vagány vagy elegáns szervírozású étel. Erre a szuper sajtos krumplicsónakra mind a három állítás igaz. Egyszerű elkészíteni, de vagány a kinézete miatt, ráadásul nagyon finom. Ezeket a csónakokat más zöldségekből is elkészíthetjük, például édesburgonyából, cukkiniből vagy padlizsánból.
Pont megfelelő állagúra kell főzni a krumplit
Krumplicsónaknak mindig öreg burgonyát válasszunk, de a főzésnél nem árt óvatosnak lenni, nem szabad túlfőzni, mert akkor a csónak kialakítása nem lesz egyszerű. Keményen se hagyjuk a zöldséget, mert akkor nem lesz jó a töltelék és a formázás sem jön össze.
A krumplicsónakot ezerféleképpen variálhatjuk. A lényeg, a tölteléket jó szaftosan készítsük, ne száraz burgonyagombócokat tegyünk az asztalra. A csónaknak minden jól áll, lehet zöldséges, húsos vagy sima sajtos. Ez a változat bőséges, laktató, ha másnapra marad, jóízűen elfalatozhatjuk a munkahelyünkön.
Sajtos krumplicsónak
Hozzávalók 4 személyre
- 8 darab burgonya
- 1 doboz natúr vajkrém (200 gramm)
- 1 darab csirkemell
- 1 darab hagyma
- ízlés szerint apróra vágott petrezselyem
- ízlés szerint újhagyma
- ízlés szerint só, bors
- ízlés szerint füstölt sajt
- ízlés szerint trappista sajt
- 140 gramm tejföl
Elkészítés:
A burgonyákat alaposan mossuk meg, héjastól tegyük őket egy lábasba, majd jöhet annyi víz, amennyi ellepi, és elkezdjük főzni. A krumplikat puhára kell főznünk, akkor jó, ha a villánkat könnyedén bele tudjuk szúrni. Ha a krumpli elkészült, leszűrjük és hagyjuk kihűlni. Ha kihűltek, a tetejüket levágjuk, és egy kanál segítségével a belsejét egy külön tálba kanalazzuk. Az üres krumplikat, amelyek úgy néznek ki, mint egy csónak, tepsibe rakjuk.
A csirkemellet apró kockákra vágjuk, serpenyőben sóval és borssal ízesítve barnulásig sütjük.
A hagymát finomra vágjuk, olajon dinszteljük, majd, ha ez megvan, félrehúzzuk.
A krumpli kivájt belső részével dolgozunk, hozzáadjuk a csirkemellet, a dinsztelt hagymát, a tejfölt, a vajkrémet és mindkét sajtból teszünk egy keveset, majd alaposan összekeverjük.
Egy kanál segítségével a krumplis tölteléket a csónakokba töltjük, a tetejüket alaposan megszórjuk sajttal, 15-20 percig 180 fokos sütőben aranybarnára sütjük, díszítésnél finomra vágott újhagymát és petrezselymet szórhatunk a tetejére.
Fotó: Getty Images