Szaftos rakott cukkini: a zamatos zöldség sok sajttal sül tökéletesre
Cikkek
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Sült édesburgonya sok fűszerrel: sütőben pirul ropogósra
Ropogós
Alufólia mint tisztítóeszköz? 4 bevált tippet mutatunk
Ázsiai sült kelbimbó: szójaszósszal pirul ropogósra
Mennyei szendvicskrém aszalt paradicsommal: csicseriborsótól tartalmas
Illatos narancsos süti kukoricaliszttel: egyszerű kevert tésztája van
Tepsis kakukkfüves csirkeszárny: jó ropogós lesz a bőre
Ízletes nyári köret, sültek mellé nagyszerű választás, de még magában is jóízűen fogyaszthatjuk el.
A sajtos rakottas fogásokkal nehéz mellényúlni, nagyon sokféle módon készülhetnek - lehetnek nagyon tartalmasak, amivel egy egész hadsereg vígan jóllakhat, de lehetnek könnyed, kellemes zamatúak, amelyek inkább köretnek illenek be.
A cukkiniből elképesztő rakottas ételeket készíthetünk, az egyik személyes kedvencem ez az isteni köret, amelyben rengeteg sajt fedi be a zöldséget, de mellé vékonyan szeletelt burgonya is kerül.
Az étel karakteres íze a hagymának és a fokhagymának köszönhető, amit üvegesítés után tejszínnel fogunk egybeforralni és kevés sajttal megbolondítani. A sajt nem csak a mártásba kerül - bőkezűen fogjuk még az étel tetejére is szórni.
Sajtos rakott cukkini
Hozzávalók 4 személyre
- 2 darab cukkini
- 4 darab burgonya
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 30 dekagramm sajt
- 350 milliliter főzőtejszín
- ízlés szerint só és bors
- kevés olaj
Elkészítés:
A zöldségeket megtisztítjuk, a hagymát finomra vágjuk, a fokhagymát zúzzuk, a burgonyát és a cukkinit vékonyan felkarikázzuk.
A sajtot lereszeljük.
A finomra aprított hagymát kevés olajon üvegesítjük, kevergetjük, nehogy odakapjon, pár perc után a zúzott fokhagyma is a serpenyőbe kerül, sózzuk és borsozzuk. 2-3 perc múlva a tejszínt is a hagymára öntjük, összeforraljuk vele, 3-4 marék reszelt sajtot is hozzákeverünk.
Hőálló formába - lehet tepsi vagy jénai - pakoljuk a krumpli és a cukkini felét, ráöntjük a hagymás-tejszínes keverék egy részét, szórunk rá sajtot, majd a maradék cukkinit és burgonyát a tetejére rakjuk, ráöntjük a megmaradt szószt, sajtot. Utána 180 fokos sütőbe toljuk 15-25 percre, akkor jó, ha a sajt szépen megpirult.
Fotó: Getty Images