Sajttal és joghurttal sül krémesre a sütőtök: kétszer kerül a sütőbe

8
Nyomtatás
töltötttök2
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A sütőtök nagyon egészséges, ráadásul sütve, főve is isteni, ha kivételesen nem édes irányba vinnéd, próbáld ki az alábbi receptet.

Szuper egyszerű, egészséges recept a töltött sütőtök, ráadásul alig van vele munka. Eszméletlenül krémes lesz a töltelék a joghurtnak és a sajtnak köszönhetően, utóbbiból érdemes minél többfélét használni, én most a parmezán és a gouda mellett tettem le a voksomat, de cheddarral vagy füstölttel is mennyei lehet.

Ha diétásabb verzióban készítenéd el, válassz zsírszegény joghurtot és sajtot, annyira laktató lesz a tök, hogy nem igényel maga mellé semmilyen más kiegészítőt. Sütőtökből bármilyet használhatsz, legyen az kanadai vagy nagydobosi, én most éppen muskotályosba botlottam bele.

A recept lényege, hogy a tök kétszer sül, először csak önmagában, míg teljesen puha nem lesz, aztán pedig a sajttal és joghurttal együtt kerül vissza még pár percre pirulni.

Sajttal és joghurttal sült sütőtök

sütőtök

Hozzávalók 4 személyre

  • 2 kilogramm sütőtök
  • 220 gramm görög joghurt
  • 50 gramm parmezán
  • 200 gramm sajt (gouda)
  • 1 ek olívaolaj
  • ízlés szerint só, bors
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 220 fokra.

A sütőtököt mossuk meg, vágjuk félbe, majd kalanazzuk ki belőle a magokat.

Tegyük egy sütőpapírral kibélelt tepsire a vágott felével felfelé. Locsoljuk meg olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, dörzsöljük bele a fűszereket. Toljuk a sütőbe, süssük 40-50 percig, míg a villa könnyen bele nem megy a húsába.

Vegyük ki a sütőből, várjuk meg, míg langyosra hűl.

Óvatosan kanalazzuk ki a húsát, de egy kicsit, kb. fél centi vastag peremet hagyjunk a héjban, nehogy elszakadjon, megsérüljön.

Adjuk a tök húsához a görög joghurtot, a parmezánt és a gouda sajt felét, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, ha szükséges. Egy villa segítségével dolgozzuk össze az alapanyagokat, míg egészen krémes nem lesz a massza.

Töltsük vissza a sajtos masszát a tökhéjakba, majd szórjuk meg a tetejét a maradék sajttal. Toljuk vissza a sütőbe 10-15 percre, míg a tetején szépen megpirul a sajt.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon