
Könnyed nyári salsa grillhúsok mellé – Édes, lédús paradicsomból a legfinomabb

Cikkek


Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a nyár kedvence

Álomszép citromos, túrókrémes torta: sütés nélkül készül
Ropogós

Könnyű, nyári mártogatós kovászos uborkából: zöldségek és chips mellé

15 perces, meggyes-csokoládés szelet: hűsítő nyári desszert

Villámgyors, leveles tésztás pizza: utolsó pillanatos vacsi

Sajtos, csirkével töltött cukkini: ez lesz a nyár kedvence

Krémes, házi őszibarackfagyi: turmixgépben készül a nyári desszert
Frissítő saláta húsok mellé, vagy mártogatós nachoshoz, mindegy, mihez kínáljuk, mindenhogyan isteni finom.
Az igazán finom salsa friss, édes, érett paradicsomból készül, semmiképpen sem konzervből. Az, hogy eredetileg vörös- vagy lilahagyma kerül bele, megosztja az embereket, de én személy szerint sokkal szívesebben használok lilát, ha salátákról, szószokról van szó, míg főzésnél inkább a vöröset részesítem előnyben.
A salsa akkor jó, ha picit darabos, de persze ez attól is függ, mihez kínálnánk - ha nachos mellé szeretnénk mártogatósnak, egészen pépesre darálhatjuk, míg húsok mellett akár a saláta funkcióját is betöltheti, ha nagyobb darabokban hagyjuk. Bármelyik mellett is döntünk, biztosan a kerti partik sztárja lesz az így készült salsa.
Salsa

Hozzávalók 5 decihez
- 6 darab érett paradicsom
- 1 darab jalapeno
- 1 kis fej lilahagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 darab lime/citrom
- 1 marék koriander
- ízlés szerint só
Elkészítés:
A paradicsomokat mossuk meg, vágjuk negyedekbe. A jalapenót vágjuk félbe, szedjük ki a magjait, majd daraboljuk össze. A hagymát, fokhagymát pucoljuk meg, vágjuk apróra. A lime-nak facsarjuk ki a levét, a koriandert aprítsuk össze.
Tegyünk mindent egy aprítógépbe, majd dolgozzuk össze az alapanyagokat. Nem kell teljesen pépesre aprítani, akkor az igazi, ha picit még darabos marad. Ízlés szerint sózzuk.
Tegyük hűtőbe legalább 1 órára, hogy az ízek összeérjenek.
Fotó: Getty Images