Remegős, sárgabarackkal töltött túrógombóc: villámgyorsan megfő

7
sargabarackkal-toltott-turogomboc
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A túrógombócot, legyen akár hideg, akár meleg, minden évszakban jó enni. Ezúttal egy sárgabarackos töltelékkel készült változatot mutatunk, ami klasszikusan zsemlemorzsával és porcukorszórással készül.

Ha szereted a túrógombócot, akkor biztosan neked is gyakran lebeg a szemed előtt a belül krémes, kívül ropogós morzsában forgatott, édes tejföllel vagy lekvárral kínált étel. Hogyha kedveled a klasszikus változatot, akkor érdemes kipróbálnod mai szerzeményünket is, amelyben a főszerep a sárgabaracké. 

Hiszen, ha már szezonja van, miért is ne öltöztethetnénk egy még újabb köntösbe ezt a szép, narancssárga színű, édes gyümölcsöt? Receptünk ráadásul könnyen és egyszerűen elkészíthető, mindössze a töltelék lesz benne új és egyedi.

Sárgabarackkal töltött túrógombóc

sargabarackkal-toltott-turogomboc

Hozzávalók 6 darabhoz

A túrógombóchoz:

  • 250 g túró
  • 1 db tojás
  • 70 g vaj
  • 130 g búzaliszt
  • 1 csipet

A töltelékhez:

  • 6 db sárgabarack

A sütéshez:

  • 1 ek. vaj
  • 140 g zsemlemorzsa

A diszítéshez:

  • porcukor
Recept idők

Elkészítés:

A sárgabarackot mossuk meg és csepegtessük le. Vágjuk őket félbe, távolítsuk el a magjukat, majd tegyük félre. (Ha nem elég édes a gyümölcs, megcukrozhatjuk.)

A túrógombóchoz a szobahőmérsékletű vajat és a tojást verjük habosra egy tálban. 

Ezután adjuk hozzá a túrót, amit egy szűrőn is áttörhetünk a finomítása végett.

Adjuk hozzá a lisztet és a sót is, majd alaposan gyúrjuk össze, lehetőleg lisztezett felületen. Formázzunk belőle egy hosszúkás cipót.

A tésztát osszuk egy késsel 6 egyenlő részre, és lisztes kézzel nyomkodjuk a tésztadarabokat lapos korongokká.

A felezett sárgabarackokat tegyük a tésztakorongokra úgy, hogy belül ismét egy szem barackot alkossanak.

Ezt ismételjük meg mindegyik tésztakoronggal, majd egyesével csomagoljuk be a barackokat úgy a tésztába, hogy egy gombócot formázzanak.

Eközben forraljunk vizet 1 teáskanál sóval egy nagy lábosban. A forrásban lévő vízhez adjuk hozzá a gombócokat, kb. 10-12 percig főzzük. Ha azok feljönnek a víz felszínére, akkor már jók.

A zsemlemorzsát klasszikusan pirítsuk meg egy közepes méretű serpenyőben egy evőkanál vajon, majd a megfőtt gombócokat egyenként hempergessük meg a meleg morzsában.

Tálalás előtt a gombócokat szórjuk meg porcukorral vagy fahéjas porcukorral.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon