Mandulába forgatott túrógombóc főzés nélkül: hűsítő nyári desszert
Egy igazi vendégváró desszertet mutatunk most, amit tényleg semmi munkával készíthetsz el.
Ha szereted a túrógombócot, akkor biztosan neked is gyakran lebeg a szemed előtt a belül krémes, kívül ropogós morzsában forgatott, édes tejföllel vagy lekvárral kínált étel. Hogyha kedveled a klasszikus változatot, akkor érdemes kipróbálnod mai szerzeményünket is, amelyben a főszerep a sárgabaracké.
Hiszen, ha már szezonja van, miért is ne öltöztethetnénk egy még újabb köntösbe ezt a szép, narancssárga színű, édes gyümölcsöt? Receptünk ráadásul könnyen és egyszerűen elkészíthető, mindössze a töltelék lesz benne új és egyedi.
A sárgabarackot mossuk meg és csepegtessük le. Vágjuk őket félbe, távolítsuk el a magjukat, majd tegyük félre. (Ha nem elég édes a gyümölcs, megcukrozhatjuk.)
A túrógombóchoz a szobahőmérsékletű vajat és a tojást verjük habosra egy tálban.
Ezután adjuk hozzá a túrót, amit egy szűrőn is áttörhetünk a finomítása végett.
Adjuk hozzá a lisztet és a sót is, majd alaposan gyúrjuk össze, lehetőleg lisztezett felületen. Formázzunk belőle egy hosszúkás cipót.
A tésztát osszuk egy késsel 6 egyenlő részre, és lisztes kézzel nyomkodjuk a tésztadarabokat lapos korongokká.
A felezett sárgabarackokat tegyük a tésztakorongokra úgy, hogy belül ismét egy szem barackot alkossanak.
Ezt ismételjük meg mindegyik tésztakoronggal, majd egyesével csomagoljuk be a barackokat úgy a tésztába, hogy egy gombócot formázzanak.
Eközben forraljunk vizet 1 teáskanál sóval egy nagy lábosban. A forrásban lévő vízhez adjuk hozzá a gombócokat, kb. 10-12 percig főzzük. Ha azok feljönnek a víz felszínére, akkor már jók.
A zsemlemorzsát klasszikusan pirítsuk meg egy közepes méretű serpenyőben egy evőkanál vajon, majd a megfőtt gombócokat egyenként hempergessük meg a meleg morzsában.
Tálalás előtt a gombócokat szórjuk meg porcukorral vagy fahéjas porcukorral.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu