Puha túrógombóc eperrel töltve: dupla adaggal készítsd

13
Nyomtatás
Túrós epres gombóc cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A puha, töltött gombóc tésztája túróval gyúrva csábít, fenséges finomság, jólesik porcukorral megszórva vagy vaníliafagylalttal kínálva.

A magyar konyha gyöngyszemei az édes és sós gombócok. Ezek a finomságok a legtöbb recept szerint krumplival gyúrt tésztával készülnek, de a búzadarás túrógombóc is nagy kedvencnek számít.

A túrós-epres gombóc fenséges desszert, amiből érdemes nagy adaggal készíteni, mert nagyon kapós, addig jár rá a család, amíg el nem fogy. A finomságot sokféle módon kínálhatod: jólesik porcukorral meghintve, tejföllel vagy vaníliafagyival, esetleg házi eperszósszal kínálva, és még pirított mandulába is forgatható.

Túrós-epres gombóc

Túrós epres gombóc ct

Hozzávalók 4 személyre

Gombóc:

  • 25 dkg túró
  • 1 csipet
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 5 dkg vaj
  • 2 darab tojássárgája
  • 25 dkg búzaliszt
  • 40 dkg eper

Tálalás:

  • porcukor ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A túrót keverjük egybe a sóval, cukorral, vaníliás cukorral, puha vajjal, tojássárgájával, majd a lisztet is adjuk hozzá és dolgozzunk belőle tésztát. Ezután a tésztát csomagoljuk folpackba, majd tegyük hűtőbe 1 órára.

Míg a tészta a hűtőben pihen, az epret mossuk meg, ha szeretnénk, vágjuk félbe.

A tésztát lisztezett felületen nyújtsuk fél cm vastag téglalappá, majd vágjuk 8x8 centiméteres négyzetekre.

A tésztanégyzetek közepébe tegyünk egy szem epret, csomagoljuk be és formázzunk belőle gombócokat.

Egy nagy fazékban forraljunk vizet, tegyünk bele sót. Amikor felforrt, rakjuk bele a gombócokat, és várjunk addig, amíg a víz felszínére úsznak a gombócok. Ezután 2-3 percet hagyjuk még a vízben, majd szűrjük le.

A gombócokat porcukorral meghintve és tejföllel kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon