Házi sárgabaracklekvár a kamra polcára: így áll el sokáig

sargabarack-lekvar
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A házi sárgabaracklekvárnál nem sok finomabb dolog létezik, kenyérre kenve, sütiben, de még önmagában kanalazva is isteni.

A lekvárfőzéshez nem kell előképzettség vagy nagy rutin, kezdők is bátran nekiállhatnak, nem olyan bonyolult és időigényes, mint ahogy azt a nagyszüleinktől hallottuk. Ma már rengeteg olyan termék érhető el, mint a befőzőcukrok, a zselésítők, a dzsemfixek, amelyek felgyorsítják a folyamatot, de ezek nélkül is készíthetsz viszonylag gyorsan és egyszerűen sűrű és finom lekvárt. 

Azok a receptek, amelyek csak gyümölcsöt és cukrot tartalmaznak, általában elég nagy mennyiségben használják az édesítőt, mivel a cukor nemcsak édesít, hanem konzervál is. Az alábbi recept egy köztes átmenet, nem olyan magas a cukortartalma, ugyanis a citromlé (citromsav) is segít a tartósításban.

A sűrű, lekvárszerű állagáról is a citrom gondoskodik: a benne található természetes pektin segít abban, hogy zselés legyen a végeredmény. 

A befőttesüvegek előkészítésére mindenképp szánd rá az időt, fontos, hogy fertőtlenítsd őket, mielőtt megtöltöd lekvárral, és az is lényeges, hogy ne legyenek hidegek, különben elpattanhat az üveg.

Sárgabaracklekvár

sargabarack-lekvar2

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 2 kg sárgabarack
  • 40 dkg cukor
  • 120 ml frissen facsart citromlé
  • 1 db biocitrom héja
  • 240 ml víz
Recept idők

Elkészítés:

A sárgabarackot mossuk meg, vágjuk félbe, majd szedjük ki a magot. 

Dobjuk a barackot egy nagyobb, szélesebb lábasba. Öntsük fel a vízzel, majd folyamatos kevergetés mellett, gyöngyözve főzzük 10 percig, vagy míg meg nem puhul. 

Mikor a barack összeesett, adjuk hozzá a cukrot, a citromlevet és a citromhéjat. Továbbra is alacsony lángon, folyamatos kevergetés mellett főzzük 40-45 percig, míg el nem éri a kívánt állagot, be nem sűrűsödik, és a barack nem lesz teljesen pépes.

Csöpögtessünk a lekvárból egy hideg tányérra, majd várjunk picit, míg hűl. Ha megköt és nem folyós, készen van, eleget főztük.

Osszuk szét a lekvárt 6 kisebb, sterilizált befőttesüveg között, de hagyjunk a tetejükön 1 centi helyet szabadon.

Tekerjük rájuk a fedelüket, fordítsuk őket fejjel lefelé, majd tegyük őket pokrócokba, és hagyjuk maguktól kihűlni 1-2 nap alatt. 

A kész lekvárok hónapokig elállnak így.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük