Sárgarépából is készül egzotikus étel
Marokkói répasaláta, ha szereted az arab ízeket

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Sárgarépát egész évben lehet kapni, úgyhogy ezt a receptet bármikor bevetheted, amikor valami könnyű, de mégis egzotikus ízű salátára vágysz. Mármint, kinek mennyire egzotikus még az arab fűszerek ízvilága, ami a magyar konyhába olyan ügyesen beépült az utóbbi évtizedekben, szerencsére.

A szűk keresztmetszet ebben a receptben a korianderzöld, de egyik olvasónk a múltkor megírta, hogy szuperül lehet helyettesíteni répalevéllel. Dupla haszon, répa ugyanis pont kell ebbe az ételbe, nem is kevés, és ha szerencséd van, zöldjével együtt tudod megvásárolni.

Érdemes beszerezni a római köményt

A másik izgalom a római kömény lehet, mármint, ha nem tartasz otthon egyébként is. Sajnos, ezt nincs mivel helyettesíteni, vagyis persze bármit bármivel lehet, csak nem lesz olyan az íze, nagyon nem. A római kömény adja ugyanis a közel-keleti ételek összetéveszthetetlen aromáját. Érdemes beruházni egy csomagra, nem egy nagy költség, de sokáig kitart, és egy egészen új ízvilágba vezet be. A különböző delikátesz üzletekben próbálkozz.

Marokkói répasaláta

marokkói répasaláta

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 0.5 kilogramm sárgarépa
  • 1 csomag koranderzöld vagy petrezselyem (esetleg répalevél)
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 ízlés szerint só&bors
  • 2 teáskanál citromlé
  • 1 darab chilipaprika
  • 1 kávéskanál római kömény törve
Recept idők

Elkészítés:

A répákat megtisztítjuk, kockára vágjuk, majd kevés vízben, fedő alatt megpároljuk, sózzuk.

Amikor már nem kemény, de még nem is puhult meg, leszűrjük.

A római köményt mozsárban megtörjük kissé. A chilit kimagozzuk-erezzük, hogy ne csípjen annyira, és apróra vágjuk. A fokhagymát zúzzuk, hozzáadjuk a répához.

Hozzáadjuk az olívaolajat, a citromlét és az apróra vágott zöldet is, jól összekeverjük. Fogyasztás előtt hagyjuk kissé összeérni az ízeket, ha van türelmünk. Ha nincs, akkor együk meg rögtön.

Fotó: Shutterstock

Ezt is szeretjük