Frissítő, mexikói kukoricasaláta: jalapeñótól lesz tüzes
Akár szivárványsalátának is nevezhetnénk, annyira színes ez a fogás: a kukorica mellett bab, paradicsom, lila hagyma, avokádó és sok zöldfűszer is helyet kap.
Ez a savanyított jalapeño üde – és pikáns – színfoltja lesz bármilyen fogásnak, amelyhez felhasználod. Tökéletes kiegészítője az olyan mexikói ételeknek, mint a taco, a burrito vagy a különféle salsák, de akár hamburgerbe is pakolhatod, vagy a klasszikus vasárnapi ebéd mellé is fogyaszthatod savanyúságként.
Az elkészítése nem bonyolultabb a hagyományos savanyúságoknál, mindössze szép jalapeño paprikákat kell hozzá beszerezned, és máris indulhat a savanyítás. Ha túl pikáns az ízlésednek, akkor fogyasztás előtt néhány napig tárold hűtőben: minél tovább áll, annál többet veszít a csípősségéből, és annál édesebb lesz.
A felszeletelt jalapeñót pakoljuk 2 közepes, egyenként 450-500 ml-es csavaros tetejű befőttesüvegbe, és adjuk hozzá a fokhagymagerezdeket.
Az ecetet, a vizet, a cukrot és a sót forraljuk össze egy kisebb edényben, és közepes hőfokon főzzük 2-3 percig, vagy amíg a cukor teljesen el nem olvad.
Öntsük a befőttesüvegekbe úgy, hogy teljesen ellepje a jalapeñót, csavarjuk rá a tetőket, és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni. Hűtőben tároljuk, és 3 héten belül fogyasszuk el.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu