Laktató fehérbabsaláta ropogós lila hagymával: az öntettől lesz igazán frissítő
Ha nincs kedved sütni vagy főzni, a saláta a legjobb választás, főleg, ha ilyen tartalmas, mint ez a fehérbabos.
Ha egy könnyen és gyorsan elkészíthető, mégis tartalmas és egészséges köret a célod, akkor ezzel a salátával nem foghatsz mellé. Olyan teljes értékű növényi hozzávalókból áll, mint a fehérbab, a kukorica, az avokádó és a koktélparadicsom, mindezeket pedig lila hagyma, tüzes jalapeño paprika és rengeteg friss lime-lé teszi ellenállhatatlanná.
A receptben konzerves kukoricát használtam, de kukoricaszezonban válaszd bátran a frisset, és grillezd meg, hiszen azáltal egy újabb füstös aromával gazdagodik a salátád. A megadott mennyiségek főételként 4 főre, köretként 6-8 főre elegendők.
Egy nagy tálban keverjük össze a felszeletelt hagymát, a jalapeñót, a 80 ml lime-levet és az olívaolajat. Sózzuk, borsozzuk, majd minimum 20 percig (de maradhat 1 óráig is) hagyjuk, hogy a hagyma és a paprika megpuhuljon a páctól.
Ha letelt az idő, adjuk a hagymás keverékhez az összes többi hozzávalót, locsoljuk rá a másik lime levét is, és szórjuk meg bazsalikommal. Igény szerint sózzuk.
Tipp: mivel az avokádó könnyen megbarnul, csak közvetlenül fogyasztás előtt vágjuk fel és keverjük a salátához.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors