Roppanós savanyú káposzta házilag: igazi vitaminbomba az őszi, téli napokra

skcover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A savanyú káposzta C-vitaminban gazdag, érdemes nyersen fogyasztani, de főzésnél és sütésnél is hasznát lehet venni.

Ősszel és télen előkerül a savanyú káposzta, ami nyersen is fogyasztható, de rengeteg ízletes és kiadós fogás készülhet belőle, amelyek a hűvös napokon kifejezetten jólesnek majd. Ilyen a székelykáposzta, töltött káposzta, de még oldalassal is megsütheted, sőt rétestésztába pakolva is nagyon finom.

Ma már savanyú káposztát szinte bárhol lehet vásárolni, a nagymamák azonban maguk tették el a spájzba, sokszor akár 10–20 kiló káposztát is feldolgoztak. Ha te is kipróbálnád, milyen a házi, akkor készítsd el az alábbi receptet, 1-2 kiló káposztából is rengeteg savanyúd lesz. Fontos, hogy tiszta konyhában, tiszta eszközökkel dolgozz, alaposan nyomkodd meg a káposztát.

Savanyú káposzta

skct

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 2 kilogramm káposzta
  • 6 dekagramm
  • 4 darab babérlevél
  • 1 teáskanál köménymag
  • 35 szem egész bors
  • 6 szem borókabogyó
Recept idők

Elkészítés:

A káposzta külső leveleit távolítsuk el, a többit alapos mosás után vékonyan szeleteljük fel, vagy káposztagyalun reszeljük le.

A reszelt vagy vágott káposztát helyezzük nagy edénybe, majd alaposan forgassuk egybe a sóval.

Sózás után adjuk hozzá a többi fűszert, alaposan forgassuk velük össze, majd a káposztát az öklünkkel, döngölő fával vagy tiszta nyújtófával ütögetve nyomkodjuk le, utána helyezzünk rá nehezéket, fedjük le.

A lefedett káposztát hagyjuk állni (az erjedés 2-5 napig is eltarthat, addig mindennap mozgassuk át a káposztát, döngöljük, azaz nyomkodjuk át). Ha a forrás befejeződött, vagyis a hab letisztult a tetejéről, akkor a káposztát helyezzük befőttesüvegbe, gondosan nyomkodjuk bele, öntsük rá a levét, ha szükséges, vízzel felöntve pótoljuk.

A házi savanyú káposzta jól lezárva, hűvös helyen sokáig eláll.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon