Ízletes, laktató savanyú káposztás nokedli: füstölt szalonnával készítve lesz igazán finom
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Magyarországon a káposztás ételek tárháza igen gazdag, rengetegféle finomság készül a zöldségből, de igazán Szabolcs megye híres a káposztás fogásokról.
A káposzta nagyon értékes vitaminforrás: A- és C- vitaminban gazdag, de káliumot, jódot, kalciumot, vasat és nátriumot is kellő mennyiségben tartalmaz.
Az édesapám Szabolcsi megyei, a térségben a káposzta igazi kincs, amelyből remek lakomákat lehet készíteni. A Szabolcsi töltött káposzta talán a leghíresebb étke a megyének, van azonban egy másik méltán népszerű egytálétel is, a savanyú káposztás nokedli. Igazi ünnepi köret is lehet, de magában is remek fogás. Gyors, tápláló és ízletes, hideg napok közeledtével érdemes beiktatni az étkezésbe.
Savanyú káposztás nokedli
Hozzávalók 4 személyre
- 80 dekagramm búzafinomliszt
- 60 dekagramm savanyú káposzta
- 3 darab tojás
- 30 dekagramm füstölt kolozsvári szalonna
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- kevés olaj
- szükség szerint víz
Elkészítés:
Nokedli:
Mielőtt kikeverjük a tésztát, egy nagy fazékba tegyünk fel sós vizet közepes lángon, várjunk addig, amíg forrásnak indul, ha forr, indulhat a szaggatás.
A lisztet sóval, tojással és annyi vízzel kezdjük el összedolgozni, hogy közepesen lágy masszát kapjunk. Nokedliszaggatóval vagy kanállal szaggassuk a tésztát a vízbe. A nokedli akkor van kész, ha a galuskák a víz felszínére úsznak.
Összeállítás:
A szalonnát kockázzuk fel, egy nagy edényben, kevés olajon pirítsuk meg.
A savanyú káposztát alaposan mossuk át.
Ha a szalonna kellően megpirult, adjuk hozzá a savanyú káposztát, hagyjuk egy kicsit a tűzhelyen (15-25 perc), gyakran kevergessük. Fűszerezzük ízlés szerint (só, bors, esetleg fokhagyma), majd a kész nokedlivel alaposan keverjük össze, és már tálalhatjuk is.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors