Krémes sütőtökpuding őszi fűszerekkel: nem győzöd majd kanalazni
Egyszerűen készül, gyors és mennyeien krémes. Ez a desszert garantáltan feldobja a ködös őszi napokat.
Az ír konyha kedvence nem egy sima csokipuding, hanem egy olyan, amelybe krémlikőr is kerül.
Bársonyosan krémes desszertet készíthetsz el, amelyhez még csak nem is kell különleges alkalom. Az alapja egy klasszikus csokoládépuding, egy kis extrával – a házi krémlikőr receptjét itt találod –, a tetejét pedig reszelt csokoládéval vagy keserű kakaóporral hintjük meg.
A csokoládét vágjuk apró darabokra, majd tegyük félre.
Egy közepes méretű lábasban keverjük össze a tej nagy részét (540 ml) a krémlikőrrel, a cukorral, a csokoládéval, a sóval, a fahéjjal és az instant kávéval.
Közepes, alacsony lángon kezdjük el melegíteni, időnként megkeverve. Főzzük addig, amíg a csokoládé teljesen fel nem olvad. Ez kb. 6-8 perc.
Ezután egy kisebb tálba öntsük bele a maradék tejet (60 ml) és a kukoricakeményítőt, majd keverjük simára és csomómentesre.
A csokoládés keverékhez lassan adagoljuk hozzá a tejes, keményítős keveréket. Fokozatosan emeljük a hőt, és állandó keverés mellett forraljuk fel a pudingot.
Ezután csökkentsük le a hőt és főzzük tovább kb. 2-3 percig. Ennyi idő alatt szépen besűrűsödik majd.
Ha kész, vegyük le a tűzről, és adjuk hozzá a vaníliakivonatot.
Végezetül öntsük a pudingot az előkészített kis hőálló tányérokba vagy csészékbe, majd tegyünk rá fóliát és tegyük a hűtőbe kb. 2 órára, hogy szépen megdermedhessen.
Tálalás előtt nyomjunk rá egy kis tejszínhabot és hintsük meg reszelt csokoládéval.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu