Serpenyős tofu minimális munkával: ragacsos, pikáns máz borítja

5
Nyomtatás
serpenyos-tofu
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A szójaszószos, citrusos máz a tofu lelke, a köbre emeli az amúgy semleges ízű, fehérjében gazdag alapanyagot.

A tofu tökéletes húshelyettesítő, de nem csak vegetáriánusoknak ajánljuk: tele van fehérjével, és natúr íze miatt rengetegféleképpen ízesíthető, szinte magába szívja a fűszereket. 

Alább egy szójaszószos, gyors serpenyős receptet mutatunk: bár a munka minimális vele, igényel egy kis előkészületet, ugyanis a tofuból érdemes kinyomkodni a nedvességet, hogy ropogósra süljön, és a pácolásáról sem szabad megfeledkezni.

A pác lelke a szójaszósz, a fokhagyma és a lime, de ha teheted, szezámolajat is csempéssz bele, az még jobban feldobja az alapot.

Serpenyős tofu

serpenyos-tofu2

Hozzávalók 4 személyre

Szósz:

  • 3 gerezd reszelt fokhagyma
  • 1 db lime leve és héja
  • 1 ek. szezámolaj
  • 2 tk. chiliszósz (vagy ízlés szerint)
  • 5 ek. szójaszósz
  • 60 ml víz
  • 50 g barna cukor
  • 1 ek. keményítő

Tofu:

  • 450 g tofu
  • 2 ek. keményítő
  • kevés olaj
  • 2 db zöldhagyma
  • 0.5 csokor koriander
  • a tálaláshoz szezámmag
Recept idők

Elkészítés:

A tofuból nyomkodjuk ki a nedvességet. Ehhez csomagoljuk papírtörlőbe, és tegyünk a tetejére valamilyen nehezéket, lehet az egy serpenyő vagy lábas. Hagyjuk rajta 30 percig, míg a nedvességet ki nem nyomja belőle. Utána itassuk fel róla a vizet, és csomagoljuk ki. Vágjuk 1-2 centis kockákra.

A szószhoz keverjük össze a hozzávalókat a keményítő kivételével. A felét öntsük az előkészített tofura, és hagyjuk benne pácolódni 20 percet.

Ha letelt a 20 perc, vegyük ki a tofut a pácból, csöpögtessük le, majd forgassuk bele a 2 evőkanál keményítőbe, így ropogósabb lesz.

Forrósítsunk 1-2 ek. olajat egy serpenyőben, és dobjuk rá a tofut. Oldalanként 1-2 percig süssük, míg aranybarna nem lesz.

Közben a maradék szószt és a megmaradt pácot tegyük egy kis lábasba, gyöngyözve főzzük 5-10 percig, míg redukálódik. A keményítőt keverjük össze 2 ek. vízzel, majd adjuk a szószhoz, főzzük 1-2 percig, míg besűrűsödik.

Az elkészült szószt öntsük a pirult tofura, alaposan forgassuk vele össze, hogy mindenhol bevonja. Pirítsuk még 1-2 percig, míg kicsit karamellizálódik.

A kész tofut zöldhagymakarikákkal, korianderrel, szezámmaggal megszórva, rizs mellé kínáljuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon