Vajpuha, mézes-szójaszószos csirkecomb: a sütő végzi a munkát
A puhára sült csirkecomb egyszerre édes és sós mázat kap a nyakába, sokkal finomabb és szaftosabb is lesz.
A tofu tökéletes húshelyettesítő, de nem csak vegetáriánusoknak ajánljuk: tele van fehérjével, és natúr íze miatt rengetegféleképpen ízesíthető, szinte magába szívja a fűszereket.
Alább egy szójaszószos, gyors serpenyős receptet mutatunk: bár a munka minimális vele, igényel egy kis előkészületet, ugyanis a tofuból érdemes kinyomkodni a nedvességet, hogy ropogósra süljön, és a pácolásáról sem szabad megfeledkezni.
A pác lelke a szójaszósz, a fokhagyma és a lime, de ha teheted, szezámolajat is csempéssz bele, az még jobban feldobja az alapot.
A tofuból nyomkodjuk ki a nedvességet. Ehhez csomagoljuk papírtörlőbe, és tegyünk a tetejére valamilyen nehezéket, lehet az egy serpenyő vagy lábas. Hagyjuk rajta 30 percig, míg a nedvességet ki nem nyomja belőle. Utána itassuk fel róla a vizet, és csomagoljuk ki. Vágjuk 1-2 centis kockákra.
A szószhoz keverjük össze a hozzávalókat a keményítő kivételével. A felét öntsük az előkészített tofura, és hagyjuk benne pácolódni 20 percet.
Ha letelt a 20 perc, vegyük ki a tofut a pácból, csöpögtessük le, majd forgassuk bele a 2 evőkanál keményítőbe, így ropogósabb lesz.
Forrósítsunk 1-2 ek. olajat egy serpenyőben, és dobjuk rá a tofut. Oldalanként 1-2 percig süssük, míg aranybarna nem lesz.
Közben a maradék szószt és a megmaradt pácot tegyük egy kis lábasba, gyöngyözve főzzük 5-10 percig, míg redukálódik. A keményítőt keverjük össze 2 ek. vízzel, majd adjuk a szószhoz, főzzük 1-2 percig, míg besűrűsödik.
Az elkészült szószt öntsük a pirult tofura, alaposan forgassuk vele össze, hogy mindenhol bevonja. Pirítsuk még 1-2 percig, míg kicsit karamellizálódik.
A kész tofut zöldhagymakarikákkal, korianderrel, szezámmaggal megszórva, rizs mellé kínáljuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu