Kiadós, füstölt hússal készült töltött káposzta: a klasszikus fogás tepsiben sül készre
A bőségesen megpakolt csomagok savanyúkáposzta-ágyon sülnek. A gusztusos káposztákat hűvös tejföllel megöntözve és ropogós kenyérrel érdemes fogyasztani.
Töltött káposzta nélkül nincs karácsony, azonban nem muszáj az egész napot a konyhában töltened miatta! Ez a gyorsított, egyszerűsített recept is megállja a helyét az ünnepi asztalon, és számtalan módon feldobhatod.
Az alábbi verzióban sonka és sajt kerül a levelekbe, de vegetáriánus verzióban is elkészítheted, akár dinsztelt zöldségekkel töltve. Ha pedig eggyel szaftosabbra készítenéd, a tejfölt ne csak a végén kanalazd rá, a sütés előtt is locsold meg vele a betöltött tekercseket.
Ezzel a recepttel tényleg összvissz negyedóra munkád lesz, úgyhogy bátran állj neki az ünnepi hajrában is!
A kelkáposztát vágjuk be a torzsájánál, így a forralás után könnyebb lesz leszedni a leveleket.
Forrásban lévő sós vízben, egészben 3 percig főzzük, ezután várjuk meg, hogy kihűljön, majd fejtsük le róla egyesével a leveleket.
A kelkáposzta vastag erét vékonyítsuk el, ezt követően kezdjük el a töltést. Minden kelkáposztalevélbe tegyünk bele egy szelet pulykamellsonkát és egy szelet trappista sajtot, majd tekerjük fel, és az oldalait hajtsuk maga alá.
Helyezzük egy tepsibe, majd fűszerezzük pirospaprikával, sóval és borssal, és szórjuk meg reszelt gouda sajttal.
25 perc alatt, légkeverésen 180 fokon süssük aranybarnára. Tejföllel tálaljuk.
Fotók és videó: Borsos Dalma/Sóbors
@sobors.hu