Friss és könnyed sopszka saláta – A bolgárok kedvence rengeteg sajttal készül

sopszka
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A sopszka, bár hasonlít rá, nem görög saláta, feta helyett sós juhsajttal van megszórva.

Ha szereted a sós sajt és a roppanós zöldségek kombinációját, akkor a görög saláta mellett ezt a bolgár specialitást is érdemes kipróbálnod. A sopszka salátával még gyerekkoromban találkoztam a bulgáriai nyaralásom alatt, a tetején található rengeteg juhsajt nagyon vonzóvá tette. Sajtimádóként meg is kóstoltam és nagyon megszerettem.

Sajnos sokkal ritkábban fordul elő itthoni éttermekben, mint a görög változat, ezért is érdemes házilag elkészíteni. Ezekben a salátákban a jó minőségű olívaolaj a közös pont, de természetesen a sajt minőségére is ügyelni kell. 

Sopszka saláta

sopszka saláta recept

Hozzávalók 2 adaghoz

Saláta:

  • 1 darab kígyóuborka
  • 2 darab paradicsom
  • 150 gramm juhsajt
  • 1 fej lilahagyma
  • 1 darab kaliforniai paprika (zöld)

Öntet:

  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 0.5 darab lime
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
Recept idők

Elkészítés:

A zöldségeket mossuk meg és töröljük szárazra. A paradicsomot, az uborkát, a paprikát és a hagymát kockázzuk fel, majd tegyük egy tálba.

Készítsük el az öntetet. Egy kisebb tálban keverjük össze az olívaolajat, a lime levét, majd sózzuk, borsozzuk. Óvatosan forgassuk össze a zöldségekkel, majd tegyük a hűtőbe néhány órára. Tálalás előtt reszeljük le a juhsajtot, bőven szórjuk meg vele.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük