15 perc alatt elkészül a színes, ízes sóskaleves – Télen különösen jólesik a zöld
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A sóska savanykás ízvilágú, tápanyagban gazdag növény, tavasszal és nyáron szezonális, nem kell azonban megijedni, mirelit formában mindig megtalálni, de akár az ablakpárkányunkon mi magunk is termeszthetjük.
A keserűfűfélék családjába tartozó mezei sóska föld feletti részét megesszük, a föld alatti részét pedig gyógyászati célokra használjuk. A zöld növény egész Európában őshonos, a Kárpát-medencében vadon is előfordul. Remek immunerősítő, jelentős mennyiségben tartalmaz C-vitamint, valamint ásványi sót, meszet, foszfort, vasat, flavonoidokat, vesebetegeknek azonban nem ajánlott oxálsav-tartalma miatt.
A szépkorúak szájából gyakran hallani vidéken, hogy a sóska étvágygerjesztő hatású. Van, aki magában, nyersen szereti a savanykás leveleket, az felhasználhatja finom salátákhoz, de leveseket, főzelékeket és mártásokat is készíthetünk belőle. Remekül passzol hozzá a tejföl, őrölt paprikával ízesítve pedig pikáns zamatot adhatunk a készülő ételünknek. Próbáljuk minél változatosabban felhasználni ezt a különleges növényt. A mamám kissé savanykás, borsos mártást készített belőle, amit a főtt burgonyára öntött. Én jobban szeretem levesben, krémesen tálalni. A sóskaleves egyaránt jólesik hidegen és melegen, plusz tejföllel meglocsolva még finomabb lesz.
Így lesz élénk a leves színe
A sóskalevesünk erőteljes, élénk színét úgy érhetjük el, hogy tűzforró alaplébe tesszük bele a leveleket és nem főzzük túl azokat. Figyeljünk oda a tálalásra is, a tányérunk legyen esztétikus, ízlésesen csurgassuk a tejfölt a zupára, esetleg helyezzünk rá bébisóskaleveleket, de ha csak főtt tojás áll a rendelkezésünkre, azzal is finom, mutatós levest tálalhatunk.
Sóskaleves
Hozzávalók 4 adaghoz
- 180 gramm sóska (friss vagy fagyasztott)
- kevés olaj
- 1 nagy darab krumpli
- 1 közepes fej vöröshagyma
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 800 milliliter alaplé
- 330 gramm 20%-os tejföl
Elkészítés:
A hagymát finomra, a burgonyát közepes kockákra vágjuk.
A lábasban felforrósítjuk a 2-3 evőkanál olajat, majd beletesszük a hagymát és a krumplit, párszor megkeverjük a lábas tartalmát, majd körülbelül 5 perc elteltével felöntjük az alaplével. Amikor a krumpli megpuhult, a durvára vágott sóskát az edénybe tesszük, sóval, borssal ízesítjük.
Figyeljük a levest, amikor a sóskalevél puhulni, fonnyadni kezd, a lábast azonnal vegyük le a tűzről. Botmixer segítségével pürésítsük.
A krémes levest tegyük vissza az alacsony lángú tűzhelyre, majd mehet rá a tejföl fele, alaposan kevergetve 2-3 percig főzzük, majd tálalhatjuk is. Szervírozásnál a maradék tejföllel díszítsük a levest, esetleg bébisóskalevéllel is megszórhatjuk, de főtt tojást sem bűn rátenni, mindenki az ízlésének megfelelőt válassza.
Fotó: Getty Images