Cukormázas, foszlós húsvéti kalács: a spanyolok a látványra is adnak
4
Nyomtatás
Legolvasottabb
Cikkek
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Gyere Te is
Friss és
Ropogós
Ropogós
Sűrű, zamatos sültkelbimbó-krémleves: tejszíntől selymes
Krémes sós karamell házilag: csupán 4 hozzávalóból készül
Isteni, tartalmas túrós rakott tészta: sok sajt pirul a tetején
Fenséges kelt tésztás sütemények: ezekre megéri rászánni az időt
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
A mona de pascua, a spanyolok tradicionális húsvéti kalácsa egy igen kedves jószág. Sokan készítik otthon, de az ünnep közeledtével a pékségek is tele vannak ezzel a vidám, színes süteménnyel.
A mona tulajdonképpen egy sütifészek, melybe egy vagy akár több egész festett tojás kerül, amit színes cukorkákkal hintenek, sőt, alkalmasint még akár tollakkal is díszítenek.
A tollak természetesen nem, de a mona ehető, finom kelt tészta. Nekem mindig egy kicsit furcsa volt a belesült színes tojás, de a spanyolokat egy cseppet sem zavarja a dolog, szívesen fogyasztják uzsonnára.
A kisebb kalácsok közepébe egy tojás kerül, míg a nagyobbaknak az oldalába akár többet is beletesznek. A hagyomány szerint a monát a keresztszülők készítik és ajándékozzák keresztgyerekeiknek húsvétkor. Minden évben eggyel több tojást rejtenek a kalács oldalába.
Mona de pascua, spanyol húsvéti kalács
Hozzávalók 4 adaghoz
- 500 gramm liszt
- 5 dekagramm friss élesztő
- 180 gramm cukor
- 3 darab tojás
- 1 darab narancs reszelt héja
- 15 milliliter narancsvirág víz
- 100 milliliter víz
- 80 milliliter olívaolaj (sütéshez, főzéshez való)
- 4 darab főtt, esetleg festett tojás
- 1 darab tojás - kenéshez
- ízlés szerint cukor vagy tortadara - szóráshoz
Elkészítés:
Az élesztőt egy kevés langyos vízbe morzsoljuk és alaposan elkeverjük. A liszt közepébe egy mélyedést alakítunk ki, és a vízzel elkevert élesztőt beleöntjük. Hozzáadjuk a narancs héját és a narancsvirág vizét, a három tojást, az olívaolajat és a cukrot. Egy lapát segítségével alaposan elkeverjük.
Dagasztógéppel vagy a konyhai robotgép dagasztó fejével alaposan összedolgozzuk (min.10 perc). Ezután a tésztát lisztezett felületen kézzel alaposan átgyúrjuk. A tészta kezdetben eléggé ragadós, ezért addig gyúrjuk és hintsük liszttel, míg szépen össze nem áll. Ha összeállt a tészta, lisztezett tálba tesszük, lefedjük, és meleg helyen kelesztjük két-három órán át vagy amíg a duplájára nem kel.
Mikor a tészta megkelt, lisztezett felületen ismét átgyúrjuk. Négy egyenlő részre osztjuk. Egy-egy részt labdává hengergetünk, majd kilapítjuk, és a közepén az ujjunkkal egy lyukat alakítunk ki. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a tésztakorongokat. A lyukakba teszünk egy-egy főtt - esetleg kifestett - tojást.
Majd letakarjuk és meleg helyen újabb két órán át kelesztjük a tésztát. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A duplájára kelt kalácsokat megkenjük felvert tojással, majd megszórjuk cukorral vagy tortadarával. A kalácsokat forró sütőbe toljuk, és 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.
Dagasztógéppel vagy a konyhai robotgép dagasztó fejével alaposan összedolgozzuk (min.10 perc). Ezután a tésztát lisztezett felületen kézzel alaposan átgyúrjuk. A tészta kezdetben eléggé ragadós, ezért addig gyúrjuk és hintsük liszttel, míg szépen össze nem áll. Ha összeállt a tészta, lisztezett tálba tesszük, lefedjük, és meleg helyen kelesztjük két-három órán át vagy amíg a duplájára nem kel.
Mikor a tészta megkelt, lisztezett felületen ismét átgyúrjuk. Négy egyenlő részre osztjuk. Egy-egy részt labdává hengergetünk, majd kilapítjuk, és a közepén az ujjunkkal egy lyukat alakítunk ki. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a tésztakorongokat. A lyukakba teszünk egy-egy főtt - esetleg kifestett - tojást.
Majd letakarjuk és meleg helyen újabb két órán át kelesztjük a tésztát. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A duplájára kelt kalácsokat megkenjük felvert tojással, majd megszórjuk cukorral vagy tortadarával. A kalácsokat forró sütőbe toljuk, és 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.
Fotó. Getty Images
Címkék: