Churros sütőben sütve: a spanyol fánk így készítve lesz igazán finom
A spanyolok kedvenc fánkja, a churros égetett tésztából készül, melyet akár töltelékkel gazdagítva is kínálhatsz.
A patatas bravas, avagy a spanyol sült krumpli nem is igazán a burgonyától különleges, hanem a kétféle szósztól, amivel tálalják. Az egyik a salsa Brava, ez egy csípős, paradicsomos szósz, a másik a spanyol konyhában kedvelt aioli, avagy fokhagymaszósz. Utóbbit a leggyorsabban kész majonézből dobhatod össze, de ha picit több időd van, próbáld ki ezt a receptet.
Magát a krumplit bármilyen bevált technika vagy recept szerint megsütheted, mégis azt ajánljuk, próbáld ki az alábbi verziót. Szuper ropogós és izgalmas lesz a burgonya, méghozzá egy hozzávalótól. Annyi a titok, hogy a krumplit szódabikarbónás vízben kell előfőzni, csak utána dobni a sütőbe. A szódabikarbóna lebontja a krumpli sejtfalát, a felszínére hozza a keményítőt, így lesz extra ropogós a végeredmény.
Melegítsük elő a sütőt 240 fokra. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
A krumplit pucoljuk meg, vágjuk egyforma méretű, kb. 2 centis kockákra.
Közben egy lábasban forraljunk bő vizet, tegyünk bele sót és a szódabikarbónát is. Amikor forr, adjuk hozzá a krumplit. Fedjük le, várjuk meg, míg újra forrásnak indul, majd 1 percig főzzük. Utána szűrjük le, csöpögtessük le, itassuk fel róla a nedvességet.
Keverjük össze a krumplit az olívaolajjal és a fűszerekkel, majd rendezzük el a tepsin úgy, hogy ne fedjék egymást a darabok. Toljuk a sütőbe 15 percre. Ekkor forgassuk át a krumplikat, majd toljuk vissza még kb. 15-20 percre, míg belül puhák, kívül ropogósak nem lesznek.
Amíg sül a krumpli, a szószhoz forrósítsunk olajat egy serpenyőben, majd dobjuk rá a finomra vágott hagymát. Amikor puha, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát is. 1 perc múlva öntsük fel a paradicsommal, adjuk hozzá a fűszereket. Várjuk meg, míg forrásnak indul, majd vegyük kicsire a lángot, 20 percig főzzük. Kóstoljuk meg, ízlés szerint mehet még bele chiliszósz. Ha savasnak érezzük, egy csipet cukorral lehet lágyítani az ízén.
A kész szószt tegyük aprítógépbe, majd pürésítsük egészen krémesre, vagy hagyjuk picit darabosan.
Az aiolihoz keverjük össze a majonézt, a zúzott fokhagymát és a citromlevet.
A kétféle szósszal meglocsolva kínáljuk a krumplit.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu