Krémes spanyol fokhagymaszósz, avagy aioli: házi majonéz az alapja

12
Nyomtatás
aioli
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Nem feltétlenül randikaja, ennek ellenére mindenképpen érdemes kipróbálni, egy egyszerű pirítóst is feldob.

Mióta először Spanyolországban jártam, azóta keresem a tökéletes aioli, vagyis a krémes fokhagymaszósz receptjét, amelyre végül a The Food Charlatan oldalán bukkantam rá. A klasszikus recept tojásból és olajból készül, habár az egyszerűsített változatok majonézt használnak alapnak, érdemes az eredetit kipróbálni.

Fontos, hogy ne félj a fokhagyma használatától, annak kell dominálnia a receptben, és a citromlével se spórolj. Ha szeretnéd, egy kevés dijoni mustárral még pikánsabbá teheted a szószt, de az el is hagyható. 

Az aiolit nem csak mártogatósként kínálhatod, próbáld ki melegszendvicsként is, kenyérre kenve, sajttal borítva, sütőben összesütve, mennyei és gyors vacsorát tálalhatsz belőle.

Spanyol fokhagymaszósz, aioli

aioli2

Hozzávalók 2 decihez

  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 tk
  • 1 tk citromhéj
  • 3 ek citromlé
  • 0.5 tk dijoni mustár
  • 1 darab tojás
  • 1 darab tojássárgája
  • 120 ml olívaolaj
  • 120 ml napraforgóolaj
Recept idők

Elkészítés:

A fokhagymát pucoljuk meg, majd zúzzuk össze. Keverjük hozzá a sót, míg egynemű paszta nem lesz belőle.

Tegyük a sós fokhagymát aprítógépbe/turmixgépbe. Adjuk hozzá a citromhéjat, keverjük vele össze. Mehet rá a citromlé és a mustár is, keverjünk mindent egybe, majd hagyjuk állni 15 percig.

Adjuk a tojást és a sárgáját az alaphoz. Indítsuk be a gépet alacsony fokozaton, majd miközben a gép keveri a hozzávalókat, kis sugárban, fokozatosan öntsük hozzá az olíva-, majd a napraforgóolajat. Ha elkeveredett benne nagyjából, vegyük feljebb a fokozatot. Ha szép egynemű, krémes a szósz, kóstoljuk meg, mehet még bele só vagy citromlé.

Kész is van, mártogatósként kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon