Churros sütőben sütve: a spanyol fánk így készítve lesz igazán finom

Churros sütőben sütve cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A spanyolok kedvenc fánkja, a churros égetett tésztából készül, melyet akár töltelékkel gazdagítva is kínálhatsz.

Tombol a fánkszezon, már csak ezért is érdemes próbát tenni a különböző országok receptjeivel. Az egyik ilyen gyöngyszem a spanyolok kedvence, a churros, melyet többféle formában szokás készíteni, lehet hosszú vagy rövid, egyenes vagy csavart, hajlított vagy kör alakú. A leggyakrabban porcukorral meghintve kínálják, mellé pedig kötelezően jár valamilyen édes krém, lehet az csoki, karamell vagy citrom.

A churros az egész világon népszerű, különösen a spanyol ajkú térségekben. A fánkot utcai árusoknál is be lehet szerezni, sőt még reggelire is előszeretettel fogyasztják. A spanyol pampuskát a legtöbben csak édes változatban ismerik, pedig sós verziója is létezik, Uruguayban sajtkrémmel fogyasztják.

A churros töltésre is alkalmas, próbáld ki édesen vagy sósan, határt csak a fantáziád és az ízlésed szab.

Churros sütőben sütve

Churros sütőben sütve ct

Hozzávalók 4 személyre

  • 10 dkg vaj
  • 100 ml víz
  • 1 csipet
  • 1 evőkanál cukor
  • 10 dkg finomliszt
  • 3 darab tojás
  • porcukor a szóráshoz
Recept idők

Elkészítés:

A vajat a vízzel forraljuk egybe, utána keverjük hozzá a sót, cukrot és a lisztet, és alacsony láng felett keverjük addig, amíg a tészta teljesen összeáll, elválik az edény falától.

Miután a tészta elkészült, tegyük félre, és várjuk meg, míg teljesen kihűl. Ezután a tojást egyenként keverjük a tésztához kézi mixer segítségével.

A masszát adagoljuk habzsákba, és sütőpapírral bélelt tepsire nyomjunk belőle 8-10 cm-es rudakat.

A fánkokat toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 10-15 perc alatt süssük készre.

A fánkokat még melegen szórjuk meg porcukorral vagy fahéjas cukorral.

Az elkészült finomság mellé kínáljunk csoki- vagy karamellöntetet. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük