Roppanós spárga üvegbe zárva: tedd el a kamrába a tavaszi kedvencet
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Befőzéshez mindig vastagabb szálú spárgát érdemes használni, a zöldséget alaposan meg kell tisztítani, hibás rész ne kerüljön az üvegbe, egy rossz darab tönkre teheti a befőtt tartalmát!
A spárga a jó idő ajándéka, ízletes finomságok készülhetnek belőle. Mivel a szezonja hamar elillan, érdemes belőle télire is eltenni, jó érzés lesz majd elővenni a zord napokon. Arra azonban készülj, nem a legkönnyebb konyhai művelet a spárga tartósítása.
A spárgát kötegekben kínálják a piacokon, a vékonyabb szálú a levesspárga, a vastagabb a szólóspárga. Ahogy arra a nevükből is következtetni lehet, a vékonyból kiváló levesek és mártások készülnek, míg a vastagabb párolva, sütve vagy rizottóba csempészve lesz igazán finom.
Spárgabefőtt
Hozzávalók 4 adaghoz
- 2 kilogramm spárga
- 2 liter víz
- 2 evőkanál só
- 2 evőkanál cukor
Elkészítés:
A spárgákat áztassuk vízbe legalább 1 órára, az áztatás során 4-szer cseréljük a zöldség alatt a vizet (erre azért van szükség, mert így könnyebb lesz a pucolása).
Áztatás után csepegtessük le, majd spárgahámozóval vékonyan szedjük le a héját (fejtől lefelé húzzuk a hámozót).
A megpucolt spárgákat hideg vízzel öblítsük le, utána vágjuk őket egyforma hosszúra (a végeit vágjuk le).
A spárgákat állítsuk szorosan egy kisebb méretű fazékba, a fejük nézzen felfelé, majd öntsünk rájuk annyi forró vizet, amennyi a száruk egyharmadáig ér, a csúcsukat ne érje meleg víz! Ezután főzzük 3 percig a spárgát, majd ismét öntsünk rá forró vizet, ez már elérheti a spárga fejét is. Még főzzük 2 percig, utána szedjük a spárgákat hideg vízzel teli tálba, 4-5 perc után csepegtessük le a zöldséget. A száraz spárgákat pakoljuk bele szorosan hosszú, tiszta üvegekbe.
A 2 liter vizet sóval és cukorral forraljuk fel, utána szűrjük át.
Az üvegbe zárt spárgákra öntsünk meleg vizet, majd öntsük le róluk (erre azért van szükség, hogy ne pattanjon szét az üveg a hő hatására), utána az üvegeket állítsuk forró vízzel töltött lábasba (a víz az üvegek feléig érjen!). A forró, sós, cukros levet töltsük az üvegekbe. Az üvegek körül található vizet főzzük gyöngyözésig, ezt az állapotot tartsuk 10-15 percig.
Az üvegeket óvatosan emeljük ki a forró vízből, ha elpárolgott a spárgák alól a folyadék, pótoljuk meleg vízzel, ügyelve, hogy a zöldség fejét ellepje a víz.
A betöltött üvegeket zárjuk le, majd tegyük vissza a gyöngyöző vízbe, 6 percig hagyjuk benne, majd száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Fotó: Getty Images