Krémes, spenótos mártogatós cipóban: a vendégek kedvence lesz

Spenotos-articsokas-martogatos-c.jp
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Egy finom és tartalmas mártogatós mindig jól jön. Ez a spenóttal és articsókával készült változat pedig annyira ellenállhatatlan, hogy ezután csak ezt akarod majd enni.

A cipóban tálalt mártogatós a legjobb előétel-opció, amit a téli, hűvös időkben kínálhatsz a vendégeknek: mennyeien krémes, tápláló, és az eredeti recepthez képest nem nehezít el, hiszen a krémsajt, a mozzarella és a majonéz helyett növényi alapanyagokkal készül. 

Három fő összetevője – a spenót, az articsóka és a kesudió – gondoskodik arról, hogy ne csak finom, de tápláló és vitamindús is legyen. Emellett olyan kiegészítők és ízesítők is helyet kapnak a lenyűgöző fogásban, mint a fokhagyma, a citrom és a sörélesztőpehely – ez utóbbi a mártogatós sajtos ízéért felel, ugyanakkor egy igazi vitaminbomba (a B-vitaminok teljes arzenálját tartalmazza), és még „szépségvitamin” hírében is áll. Ha többet is megtudnál a sörélesztőről, akkor ez a cikk remekül összefoglalja a vele kapcsolatos tudnivalókat.

Spenótos-articsókás mártogatós

Spenotos-articsokas-martogatos

Hozzávalók 8 személyre

  • 200 g nyers kesudió
  • 1 db nagy cipó (kb. 20 cm átmérőjű)
  • 500 ml víz
  • 40 g sörélesztőpehely
  • 0.5 db citrom reszelt héja
  • 1 ek friss citromlé
  • 1.5 tk
  • 1 csipet bors
  • 30 g kukorica- vagy tápiókakeményítő
  • 2 ek olívaolaj
  • 2 fej közepes vöröshagyma feldarabolva
  • 5 gerezd fokhagyma apróra vágra
  • 0.5 tk chilipehely
  • 300 g articsóka feldarabolva (konzerves)
  • 300 g bébispenót
Recept idők

Elkészítés:

A kesut áztassuk forró vízbe, és hagyjuk, hogy egy óra alatt megpuhuljon.

Melegítsük elő a sütőt 190 fokra: tegyünk egy sütőrácsot az alsó, egyet pedig a középső szintre.

Készítsük elő a cipót: egy éles késsel vágjuk le a tetejét, majd óvatosan, hogy ne szúrjuk át a héját, vágjuk körbe a belét. Kézzel szedjük ki, és tépkedjük falatnyi darabokra (vagy késsel kockázzuk fel). Ugyanezt végigcsinálhatjuk a levágott tetejével is, de akár fedőként is felhasználhatjuk.

A kesut szűrjük le, tegyük egy aprítógépbe, adjuk hozzá a vizet, a sörélesztőt, a citrom levét és héját, a sót és a borsot. Magas fokozaton addig pürésítsük, amíg egy krémes szószt kapunk. Szórjuk bele a kukoricakeményítőt is, és rövid ideig azzal együtt is turmixoljuk.

Hevítsünk fel egy tapadásmentes serpenyőt az olívaolajjal, és pirítsuk benne 2-3 percig a hagymát és a fokhagymát. Adjuk hozzá az articsókát, a chilipelyhet és a spenótot, és 5 perc alatt fonnyasszuk meg. 

Mehet bele a kesukrém, amit folyamatos kevergetés mellett főzzünk 3-4 percig, vagy amíg egy sűrű szószt kapunk. Vegyük le a tűzről.

Szórjuk a kenyérfalatokat egy sütőpapírral bélelt tepsibe, locsoljuk meg olívaolajjal, és sózzuk – mintha krutont készítenénk.

Helyezzük a kikapart cipót egy második tepsire, töltsük bele kesuszószt, de vigyázzunk, ne töltsük túl.

A kenyérdarabokkal teli tepsit helyezzük a sütő alsó rácsára, a megtöltött cipót pedig a középsőre. Mindkettőt süssük 15 percig. 

Mártogassuk a megpirult kenyérdarabokkal, majd ahogy fogy a szósz, csipkedjük le a cipó széleit is.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Ezt is szeretjük