Krémes, spenótos mártogatós cipóban: a vendégek kedvence lesz
Egy finom és tartalmas mártogatós mindig jól jön. Ez a spenóttal és articsókával készült változat pedig annyira ellenállhatatlan, hogy ezután csak ezt akarod majd enni.
A cipóban tálalt mártogatós a legjobb előétel-opció, amit a téli, hűvös időkben kínálhatsz a vendégeknek: mennyeien krémes, tápláló, és az eredeti recepthez képest nem nehezít el, hiszen a krémsajt, a mozzarella és a majonéz helyett növényi alapanyagokkal készül.
Három fő összetevője – a spenót, az articsóka és a kesudió – gondoskodik arról, hogy ne csak finom, de tápláló és vitamindús is legyen. Emellett olyan kiegészítők és ízesítők is helyet kapnak a lenyűgöző fogásban, mint a fokhagyma, a citrom és a sörélesztőpehely – ez utóbbi a mártogatós sajtos ízéért felel, ugyanakkor egy igazi vitaminbomba (a B-vitaminok teljes arzenálját tartalmazza), és még „szépségvitamin” hírében is áll. Ha többet is megtudnál a sörélesztőről, akkor ez a cikk remekül összefoglalja a vele kapcsolatos tudnivalókat.
Spenótos-articsókás mártogatós
Hozzávalók 8 személyre
- 200 g nyers kesudió
- 1 db nagy cipó (kb. 20 cm átmérőjű)
- 500 ml víz
- 40 g sörélesztőpehely
- 0.5 db citrom reszelt héja
- 1 ek friss citromlé
- 1.5 tk só
- 1 csipet bors
- 30 g kukorica- vagy tápiókakeményítő
- 2 ek olívaolaj
- 2 fej közepes vöröshagyma feldarabolva
- 5 gerezd fokhagyma apróra vágra
- 0.5 tk chilipehely
- 300 g articsóka feldarabolva (konzerves)
- 300 g bébispenót
Elkészítés:
A kesut áztassuk forró vízbe, és hagyjuk, hogy egy óra alatt megpuhuljon.
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra: tegyünk egy sütőrácsot az alsó, egyet pedig a középső szintre.
Készítsük elő a cipót: egy éles késsel vágjuk le a tetejét, majd óvatosan, hogy ne szúrjuk át a héját, vágjuk körbe a belét. Kézzel szedjük ki, és tépkedjük falatnyi darabokra (vagy késsel kockázzuk fel). Ugyanezt végigcsinálhatjuk a levágott tetejével is, de akár fedőként is felhasználhatjuk.
A kesut szűrjük le, tegyük egy aprítógépbe, adjuk hozzá a vizet, a sörélesztőt, a citrom levét és héját, a sót és a borsot. Magas fokozaton addig pürésítsük, amíg egy krémes szószt kapunk. Szórjuk bele a kukoricakeményítőt is, és rövid ideig azzal együtt is turmixoljuk.
Hevítsünk fel egy tapadásmentes serpenyőt az olívaolajjal, és pirítsuk benne 2-3 percig a hagymát és a fokhagymát. Adjuk hozzá az articsókát, a chilipelyhet és a spenótot, és 5 perc alatt fonnyasszuk meg.
Mehet bele a kesukrém, amit folyamatos kevergetés mellett főzzünk 3-4 percig, vagy amíg egy sűrű szószt kapunk. Vegyük le a tűzről.
Szórjuk a kenyérfalatokat egy sütőpapírral bélelt tepsibe, locsoljuk meg olívaolajjal, és sózzuk – mintha krutont készítenénk.
Helyezzük a kikapart cipót egy második tepsire, töltsük bele kesuszószt, de vigyázzunk, ne töltsük túl.
A kenyérdarabokkal teli tepsit helyezzük a sütő alsó rácsára, a megtöltött cipót pedig a középsőre. Mindkettőt süssük 15 percig.
Mártogassuk a megpirult kenyérdarabokkal, majd ahogy fogy a szósz, csipkedjük le a cipó széleit is.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors
Olvasd el ezt is!