Krémes, fűszeres fehérbabos mártogatós: pirítóson is mennyei
Ez a gazdagon fűszerezett fehérbabos mártogatós citrusos, fokhagymás aromáival annyira finom, hogy nem tudod majd abbahagyni. Előételnek és szendvicskrémnek is mesés.
Konzerves fehérbabból is készülhet egyszerű és tartalmas mártogatós, mindössze a megfelelő kiegészítőkre lesz hozzá szükséged. Az egyik ilyen a fenyőmag, amely pirítva kerül a krémhez, és különleges, semmihez sem fogható gazdag ízt kölcsönöz a pürének. Ezt egészíti ki az egészben pirult kömény- és koriandermag, illetve a frissen reszelt citromhéj is.
Ha nem jutsz hozzá fenyőmaghoz, akkor dióra is cserélheted, úgy azonban nem lesz ugyanolyan lenyűgöző az ízek összhatása.
A mennyei kencét pedig nemcsak mártogatósként, hanem szendvicskrémként is fogyaszthatod a reggeli pirítósod mellé, de akár előétel is lehet más fogások bevezetőjeként. Bárhogy is eszed, biztosan nem fogsz benne csalódni.
Fehérbabos mártogatós
Hozzávalók 6 adaghoz
- 50 g fenyőmag
- 2 ek olívaolaj
- 1 tk egész köménymag
- 1 tk egész koriandermag
- 6 gerezd fokhagyma (zúzott)
- 1 db fehérbabkonzerv (kb. 400 g)
- 0.5 db citrom leve és reszelt héja
- 1 ek misopaszta (fehér)
- 0.75 tk só
- 1 csipet frissen őrölt bors
- 3 ek jéghideg víz
- friss zöldfűszer a tetejére (opcionális)
Elkészítés:
Hevítsünk fel egy száraz serpenyőt, és alacsony hőfokon, folyamatos kevergetés mellett pirítsuk meg benne a fenyőmagot. Ez 2-4 percet fog igénybe venni. Ha elkészült, szórjuk a magokat aprítógépbe, és tegyük félre.
Ugyanabba a serpenyőbe öntsünk olívaolajat, és közepes hőfokon pirítsuk meg benne a kömény- és koriandermagot és a fokhagymát. A fokhagymát ne hagyjuk megbarnulni, épp csak áttetszővé kell válnia.
Adjuk őket a fenyőmaghoz az aprítógépbe, és borítsuk bele a leszűrt fehérbabot is. Adjunk hozzá minden más hozzávalót is, majd pürésítsük krémes állagúra. Ha lágyabb textúra a célunk, akkor kanalazzunk a krémhez további 1-2 evőkanál hideg vizet.
Tetszés szerint friss fűszernövényekkel kínáljuk.
Fotók: Getty Images
Olvasd el ezt is!