Krémes, fűszeres fehérbabos mártogatós: pirítóson is mennyei

Feher bab martogatos c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ez a gazdagon fűszerezett fehérbabos mártogatós citrusos, fokhagymás aromáival annyira finom, hogy nem tudod majd abbahagyni. Előételnek és szendvicskrémnek is mesés.

Konzerves fehérbabból is készülhet egyszerű és tartalmas mártogatós, mindössze a megfelelő kiegészítőkre lesz hozzá szükséged. Az egyik ilyen a fenyőmag, amely pirítva kerül a krémhez, és különleges, semmihez sem fogható gazdag ízt kölcsönöz a pürének. Ezt egészíti ki az egészben pirult kömény- és koriandermag, illetve a frissen reszelt citromhéj is.

Ha nem jutsz hozzá fenyőmaghoz, akkor dióra is cserélheted, úgy azonban nem lesz ugyanolyan lenyűgöző az ízek összhatása.

A mennyei kencét pedig nemcsak mártogatósként, hanem szendvicskrémként is fogyaszthatod a reggeli pirítósod mellé, de akár előétel is lehet más fogások bevezetőjeként. Bárhogy is eszed, biztosan nem fogsz benne csalódni.

Fehérbabos mártogatós

Feher bab martogatos

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 50 g fenyőmag
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 tk egész köménymag
  • 1 tk egész koriandermag
  • 6 gerezd fokhagyma (zúzott)
  • 1 db fehérbabkonzerv (kb. 400 g)
  • 0.5 db citrom leve és reszelt héja
  • 1 ek misopaszta (fehér)
  • 0.75 tk
  • 1 csipet frissen őrölt bors
  • 3 ek jéghideg víz
  • friss zöldfűszer a tetejére (opcionális)
Recept idők

Elkészítés:

Hevítsünk fel egy száraz serpenyőt, és alacsony hőfokon, folyamatos kevergetés mellett pirítsuk meg benne a fenyőmagot. Ez 2-4 percet fog igénybe venni. Ha elkészült, szórjuk a magokat aprítógépbe, és tegyük félre.

Ugyanabba a serpenyőbe öntsünk olívaolajat, és közepes hőfokon pirítsuk meg benne a kömény- és koriandermagot és a fokhagymát. A fokhagymát ne hagyjuk megbarnulni, épp csak áttetszővé kell válnia.

Adjuk őket a fenyőmaghoz az aprítógépbe, és borítsuk bele a leszűrt fehérbabot is. Adjunk hozzá minden más hozzávalót is, majd pürésítsük krémes állagúra. Ha lágyabb textúra a célunk, akkor kanalazzunk a krémhez további 1-2 evőkanál hideg vizet.

Tetszés szerint friss fűszernövényekkel kínáljuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük