Spenótos brokkolikrémleves: lágy, selymes és vakítóan zöld

spenotos-brokkolileves cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Általában szeretem az egyszereplős leveseket, itt viszont annyira jól működik a két zöldség együtt, hogy megéri kivételt tenni.

A krémlevesek készítésénél eddig nem szerettem több alapanyagot kombinálni, csak ha konkrét céllal történt a dolog: ha a zeller ízét tompította a körte, például. Ebben a krémlevesben viszont minden szempontból tökéletesen egészíti ki egymást a spenót és a brokkoli. Fokozzák egymás zöld színét, a brokkoli kompenzálja a spenót állagbeli, a spenót pedig kompenzálja a brokkoli ízbeli hiányosságait. Mindkettő íze érvényesül, nem nyomják el egymást, egyszerűen együtt még jobbak.

Arról már nem is beszélve, hogy ez a leves elképesztő mennyiségű vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, és rikító színe, selymes állaga még a gyerekek körében is őrült népszerűvé teszi.

Spenótos brokkolikrémleves

spenotos-brokkolileves cikkbe

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 darab póréhagyma
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál vaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kisebb fej brokkoli
  • 300 gramm spenót (lehet fagyasztott)
  • só, bors
  • őrölt szerecsendió
Recept idők

Elkészítés:

A póréhagymát felszeleteljük, és az olajjal, vajjal együtt egy lábosban melegíteni kezdjük, enyhén sózzuk, alacsony lángon puhára pároljuk. Hozzáadjuk a fokhagymát, majd egy perc múlva a brokkolit, és felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítjük. Lefedve 7-10 percig pároljuk, míg kissé megpuhul, de még nem veszíti el teljesen a tartását. Ekkor hozzáadjuk a friss vagy kiolvasztott spenótot, és egyet rottyantunk az egészen. Simára turmixoljuk a levest.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük