
Spenótos brokkolikrémleves: lágy, selymes és vakítóan zöld

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Lagzis Kati szelet: a süti, ami minden generáció kedvence
Ropogós

Villámgyors rakott padlizsán: nyári vacsora fél óra alatt

Hűsítő, görögdinnyés pálcikás jégkrém: turmixgépben készül

Grillezett pulykaburger: roppanós zöldségekkel, puha bucival

Nem romlandó strandkaják otthonról: ezek bírják a hőséget

Marry me csicseriborsó: krémes, fűszeres és ellenállhatatlan
Általában szeretem az egyszereplős leveseket, itt viszont annyira jól működik a két zöldség együtt, hogy megéri kivételt tenni.
A krémlevesek készítésénél eddig nem szerettem több alapanyagot kombinálni, csak ha konkrét céllal történt a dolog: ha a zeller ízét tompította a körte, például. Ebben a krémlevesben viszont minden szempontból tökéletesen egészíti ki egymást a spenót és a brokkoli. Fokozzák egymás zöld színét, a brokkoli kompenzálja a spenót állagbeli, a spenót pedig kompenzálja a brokkoli ízbeli hiányosságait. Mindkettő íze érvényesül, nem nyomják el egymást, egyszerűen együtt még jobbak.
Arról már nem is beszélve, hogy ez a leves elképesztő mennyiségű vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, és rikító színe, selymes állaga még a gyerekek körében is őrült népszerűvé teszi.
Spenótos brokkolikrémleves

Hozzávalók 4 személyre
- 1 darab póréhagyma
- 1 evőkanál olaj
- 1 evőkanál vaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kisebb fej brokkoli
- 300 gramm spenót (lehet fagyasztott)
- só, bors
- őrölt szerecsendió
Elkészítés:
A póréhagymát felszeleteljük, és az olajjal, vajjal együtt egy lábosban melegíteni kezdjük, enyhén sózzuk, alacsony lángon puhára pároljuk. Hozzáadjuk a fokhagymát, majd egy perc múlva a brokkolit, és felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítjük. Lefedve 7-10 percig pároljuk, míg kissé megpuhul, de még nem veszíti el teljesen a tartását. Ekkor hozzáadjuk a friss vagy kiolvasztott spenótot, és egyet rottyantunk az egészen. Simára turmixoljuk a levest.
Fotók: Ács Bori/Sóbors