Vajpuha csirkemell krémes szószban, friss spenóttal: kókusztejtől különleges a mártás
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Egyszerre friss és üde, mégis laktató és tápláló ez az étel, a szósz viszi a hátán az egész fogást.
Ha gyors, de ízekben gazdag, különleges fogásra vágysz, ezt a kókusztejes csirkét próbáld ki, egyszerre édes és savanykás, fűszeres és illatos. A citromlé és a kókusztej nagyon üdévé teszi a szószt, a gyömbér, a chili és a fokhagyma pedig karaktert ad neki. A mártást rengeteg mindennel gazdagíthatod, keverj bele spenótot, ahogy mi is tettük, de adhatsz hozzá szárított paradicsomot, illetve friss koriandert is.
Maga a fogás a curryre hajaz, sok és viszonylag híg lével készül, tökéletes főtt rizzsel összekeverve, de ha sűrűbb mártásra vágysz, a keményítő lehet a segítségedre.
Spenótos-kókusztejes csirkemell
Hozzávalók 4 személyre
- 2 darab vastagabb csirkemellfilé
- ízlés szerint só, bors
- 1 tk fűszerpaprika
- 1 tk fokhagymapor
- 2 ek olívaolaj
- 1 fej fehér hagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 tk reszelt gyömbér
- opcionális chili/chilipehely
- 250 ml alaplé
- 60 ml citrom- vagy lime-lé
- 1 ek barna cukor
- 1 ek szójaszósz
- 400 gramm kókusztej
- 1 ek keményítő
- 100 gramm bébispenót
Elkészítés:
A csirkemelleket hosszában felezzük el, hogy 4 vékony szeletet kapjunk. A hagymákat pucoljuk meg, a fehéret kockázzuk össze, a fokhagymát reszeljük le. A spenótot mossuk át, csöpögtessük le.
A csirkemellek mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk, paprikával és fokhagymaporral ízesítsük.
Forrósítsunk olajat egy serpenyőben, majd nagy lángon süssük meg a csirkemelleket, oldalanként kb. 3-4 percig, míg szépen megpirulnak és nagyjából átsülnek. Tegyük őket egy tányérra.
Tegyünk még egy kevés olajat a serpenyőbe, adjuk hozzá a hagymát, dinszteljük puhára, majd mehet rá a fokhagyma, a gyömbér és a chili, ha használunk. Kb. 1 percig pirítsuk, amikor illatozni kezdenek, öntsük fel az alaplével. Várjuk meg, míg felforr, majd vegyük lejjebb a lángot. Adjuk hozzá a citrom- vagy lime-levet, a cukrot és a szójaszószt. Keverjünk mindent egybe. Gyöngyözve főzzük 5 percig, majd öntsük fel a kókusztejjel.
Ha sűrűbb szószt szeretnénk, keverjünk ki kb. 1 evőkanál keményítőt 1 evőkanál vízzel, majd keverjük a szószba. Várjuk meg, míg rottyan egyet.
Adjuk a spenótot a szószhoz, ha összeesett, tegyük bele a csirkemellet is. Melegítsük vele össze, majd rögtön, tetszőleges körettel tálaljuk.
Fotó: Getty Images