20 perces, szaftos egyserpenyős csirkemell - Spenótos, paradicsomos szószban készül

paradicsomoscsirke2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Rizzsel és tésztával kínálva is szuper ez a fogás, laktató, egyszerű és pillanatok alatt elkészül.

Nagyon szeretek csirkemellel dolgozni, főleg akkor, ha valamilyen szafttal együtt készül vajpuhára. Szerintem a csirkemellfilé, mivel az egyik legszárazabb húsrész, igényli a mártásokat, szószokat maga mellé, de természetesen sütőben sütve is el lehet készíteni úgy, hogy szaftos maradjon.

Bár ritkán állítjuk őket párba, a paradicsom és a spenót nagyon jól kiegészítik egymást, legyen szó akár egy gyors tésztaételről vagy egy mártásról, mint az alábbi receptben. A spenótot nem szabad túlfőzni, nem kell megvárni, míg teljesen puha lesz, elég egy picit megfonnyasztani. 

A csirkemellet ebben a receptben sem szabad túlsütni, miután kifehéredett és itt-ott lepirult, érdemes kiszedni egy tányérra, és csak akkor tenni vissza a serpenyőbe, mikor már a szósz is rákerül, különben könnyedén túlkészül, míg puhul a többi hozzávaló.

Spenótos-paradicsomos csirkemell

paradicsomoscsirke

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 darab csirkemellfilé
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 400 gramm kockázott paradicsom (konzerv)
  • 60 milliliter víz
  • 1 teáskanál bazsalikom
  • 0.5 teáskanál oregánó
  • ízlés szerint só, bors
  • 0.5 teáskanál fokhagymapor
  • 80 gramm bébispenót
Recept idők

Elkészítés:

A csirkemellfilét tisztítsuk meg, vágjuk csíkokra. A vöröshagymát kockázzuk össze.

Öntsük az olívaolajat egy serpenyőbe, melegítsük fel közepes lángon. Adjuk hozzá a csirkecsíkokat, sózzuk, borsozzuk, addig süssük őket, míg ki nem fehérednek és itt-ott picit meg nem barnulnak. Szedjük őket egy tányérra.

Tegyük a serpenyőbe a hagymát, addig dinszteljük, míg puha nem lesz, ha szükséges, pótoljuk az olívaolajat. 

Tegyük vissza a serpenyőbe a csirkemellcsíkokat, majd borítsuk rá a paradicsomot és a vizet. Szórjuk rá a fűszereket. Alaposan keverjünk mindent egybe. Folyamatosan kevergetés mellett várjuk meg, míg forrni kezd, majd vegyük lejjebb a lángot, fedő alatt, gyöngyözve főzzük 5 percig. 

Ha letelt az 5 perc, szedjük le a fedőt, dobjuk bele a friss spenótot, majd annyi ideig főzzük még vele, míg picit meg nem fonnyad. Ha szükséges, sózzuk, borsozzuk.

Melegen, rizzsel tálaljuk.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük