
Mutatós, nyári zöldséges pite: leveles tésztából készül
A szemet gyönyörködtető pite remek választás a forró napokra. Ízletes, kiadós, mégsem terheli a gyomrot.
Ez a húsvéti pite eredetileg az olaszországi Liguria tartományból származik, ahol anno 33 réteg tésztából készítették el, ezzel szimbolizálva Krisztus korát. Ma már egy egyszerűbb változata ismert, ami könnyedén összedobható.
Élve az évszak adta lehetőséggel, a spenót a piacról kerül a pitébe, leveles tésztából pedig az egyszerűség jegyében előre elkészítettet használunk.
A sütőt melegítsük elő 200 fokra. A 20 centis, kerek tortaformát/piteformát olajozzuk ki.
A spenótot forrázzuk le, majd nyomkodjuk ki belőle a felesleges vizet. Ezután aprítsuk fel.
A fokhagymát tisztítsuk meg, majd aprítsuk fel ezt is.
Egy közepes méretű serpenyőben egy kevés olívaolajon pirítsuk meg a fokhagymát, majd adjuk hozzá a spenótot is, és pár percig pároljuk őket együtt.
A parmezánt reszeljük le, a fűszereket készítsük össze.
Egy közepes méretű tálban keverjük össze a ricottát, a parmezánt, a sót, a borsot és a szerecsendiót, majd adjuk hozzá a spenótot és egy tojást. Óvatosan keverjük össze.
A tortaformába tegyünk be egy leveles tésztát, majd szórjuk meg enyhén a zsemlemorzsával.
A spenótos, ricottás keverékkel töltsük meg a tortaformát, majd készítsünk bele összesen 6 mélyedést, amibe egyesével üssük bele a maradék tojást.
Takarjuk le az egészet a másik levelestészta-lappal, a széleiket pedig nyomkodjuk le finoman.
Kenjük meg a tetejét egy kis olívaolajjal, majd szurkáljuk meg egy villával, hogy a felesleges gőz távozni tudjon a pitéből sütés közben.
Tegyük be a pitét az előmelegített sütőbe, és kb. 40 perc alatt süssük készre. Akkor jó, ha a teteje aranybarnára sül.
A kész pitét tálaljuk akár melegen, akár kihűtve is, mindkét változatban különleges húsvéti fogásként kerülhet az ünnepi asztalra.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu