Krémes, spenótos mártogatós cipóban: a vendégek kedvence lesz
Egy finom és tartalmas mártogatós mindig jól jön. Ez a spenóttal és articsókával készült változat pedig annyira ellenállhatatlan, hogy ezután csak ezt akarod majd enni.
A tortilla egy igazán praktikus étel, ráadásul a nap bármely szakában összedobható, pillanatok alatt kész van, és könnyedén ízlésre szabható. A lapokba bármit betölthetsz, húst, zöldséget, tonhalat, sajtot, aztán tetszőleges szósszal öntheted nyakon.
Ha egy picivel több időd van, a lapot is érdemes házilag készíteni, nem sok idő, de finomabb, mint a bolti, főleg, ha spenóttal gyúrod. Az alábbi változat félig fehér, félig teljes kiőrlésű liszttel készül, de használhatod csak az egyiket. Vigyázz, mert a teljes kiőrlésű több folyadékot vesz fel.
A spenótot alaposan mosd át, majd pürésítsd le egy kevés vízzel, így már könnyedén bele tudod dolgozni a tésztába. Másfajta leveles zölddel is kipróbálhatod a receptet, ugyanúgy működnek.
Első lépésként alaposan mossuk át a spenótot. Tegyük turmixgépbe, adjunk hozzá 60 ml vizet, majd pürésítsük teljesen simára.
A kétféle lisztet, a sót és a sütőport keverjük össze egy tálban. Adjuk hozzá az olajat, majd egy kevés spenótpürét. Kezdjük el gyúrni a tésztát, közben fokozatosan adagoljuk a spenótot, nem biztos, hogy az összesre szükség lesz. Addig gyúrjuk, míg puha tészta nem lesz belőle. Fedjük le a tésztát, majd tegyük félre 15 percre.
Osszuk a tésztát 14 részre. Enyhén lisztezett felületen nyújtsunk ki minden részt kb. 20-25 centis körré. A kinyújtott lapokat fedjük le, hogy ne száradjanak ki.
Forrósítsunk fel egy tapadásmentes serpenyőt. Süssük a tortillalapokat oldalanként kb. fél-1 percig, míg barna foltok nem jelennek meg a tésztán.
Tegyük őket tányérra, fedjük le papírtörlővel, míg készül a többi.
Ha megsült mind, tálalhatjuk is.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu