Quinoával és friss spenóttal töltött paradicsom: sütőben sül aranybarnára

3
Nyomtatás
töltöttparadicsom2
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A bazsalikomos pesto gondoskodik a töltelék szaftosságáról, de az ízéhez is sokat hozzáad a friss zöldfűszeres, kesudiós szósz.

Isteni vegetáriánus recept, ráadásul az így készült töltött paradicsom egy-két apró változtatással a vegánok kedvence is lesz. A töltelék alapja az egészséges quinoa, a friss bébispenót és a kesudiós bazsalikompesto. Utóbbihoz kell egy kis parmezán is, de a vegánok ezt nyugodtan lecserélhetik élesztőpehelyre. A töltött paradicsomok tetejét bőven megszórhatjuk sajttal, de ez el is hagyható, helyette a paradicsom kalapját is rátehetjük.

A quinoa igazi szuperélelmiszer, nem egyszer áradoztunk már róla: a quinoa teljes fehérje, vagyis minden szükséges aminosavat tartalmaz, ezért nagy kincs a vegetáriánusok és vegánok számára. Szuper antioxidáns, gyulladáscsökkentő, magas a rosttartalma, miközben gluténmentes, így sokaknak lehet jó alternatíva.

Töltött paradicsom

töltöttparadicsom

Hozzávalók 6 személyre

Töltelék:

  • 180 gramm quinoa
  • 4 evőkanál alaplé/víz
  • 1 fej lilahagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 teáskanál olasz fűszerkeverék
  • 140 gramm bébispenót
  • ízlés szerint só, bors

Pesto:

  • 50 gramm friss bazsalikom
  • 75 gramm kesudió
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál parmezán/élesztőpehely
  • 2 evőkanál citromlé
  • ízlés szerint só, bors
  • 80 milliliter mandulatej

Paradicsom:

  • 6 nagy darab paradicsom
Recept idők

Elkészítés:

A quinoát főzzük meg a csomagoláson írtak szerint. 

Amíg fő a quinoa, kockázzuk össze a hagymát, dobjuk egy serpenyőbe, majd 3-4 evőkanál alaplében kezdjük el dinsztelni. Kb. 8-10 perc kell neki, mire puha lesz.

Közben készítsük el a pestót: tegyük az összes hozzávalót egy aprító- vagy turmixgépbe, majd pürésítsük le. 

Ha a hagyma megpuhult, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát és a fűszerkeveréket. Pár percig dinszteljük. Adjuk hozzá a bébispenótot, a főtt quinoát és a pestót. Alaposan keverjük össze a hagymás alappal. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. 2-3 percig főzzük, míg a spenót össze nem esik és a pesto be nem vonja mindenhol a quinoát. 

Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. 

A paradicsomokat mossuk meg, a tetejüket vágjuk le. Egy kiskanál segítségével óvatosan vájjuk ki a belsejüket, vigyázzunk, ne lyukasszuk át a paradicsom héját. 

A tölteléket osszuk szét egyenlően a 6 paradicsom között, majd tegyük vissza rájuk a tetejüket, vagy szórjuk meg őket plusz parmezánnal. 

Egy tepsibe vagy jénaiba öntsünk egy kis vizet vagy alaplevet, hogy a paradicsomok ne ragadjanak le. Tegyük a töltött paradicsomokat a jénaiba, majd 30 percig süssük őket. Hagyjuk őket hűlni pár percig, mielőtt tálalnánk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon