Vitaminbomba céklakrémleves pillanatok alatt: tejfölösen is isteni

Nyomtatás
céklakrémleves
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Bevallom, régen nem szerettem a céklát. Pontosabban nem volt vele semmi bajom, megettem a rántott hús mellé ecetesen, de csak azért, mert anyukám azt mondta, hogy nagyon egészséges és Lengyelországban azért nincs annyi rákbetegség, mert sok céklát esznek.

Később megpróbálkoztam a cékla levével egy léböjtkúra során, de az végképp nem lett a kedvencem. Néhány éve egy étteremben a heti menü kínálatában láttam céklalevest szerepelni. Céklakrémleves tejföllel. Gondoltam, adok egy esélyt ennek az ételnek, és bizony nem bántam meg. Otthon kikísérleteztem, és rájöttem, hogy viszonylag gyorsan elkészíthető, tápláló és tényleg nagyon finom.

A céklát meg kell előtte főzni vagy sütni, de én inkább sütve szeretem, úgy jobban benne marad az íze.

Céklakrémleves

céklakrémleves recept

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 1 kilogramm cékla
  • 1 darab vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kávéskanál
  • ízlés szerint bors
  • ízlés szerint római kömény
  • 1 deciliter tejföl
  • opcionális alma
  • opcionális méz
  • opcionális zöldségalaplé
Recept idők

Elkészítés:

A céklát felkockázzuk, olívaolajon megdinszteljük az apró darabokra vágott vöröshagymán és fokhagymán, majd annyi vízben főzzük puhára, amennyi ellepi. Ha sütőben készítjük, akkor sütőpapíron pici olívaolajjal meglocsolva 180 fokon sütjük puhára. A kész céklát a főzőlével, vagy ha sütőben készült, akkor zöldségalaplével, sóval, borssal és egy csipet római köménnyel turmixoljuk össze. Ha édesebben szeretjük, pár kocka almával vagy egy kis mézzel ízesíthetjük. Keverjük hozzá a tejfölt, és máris tálalhatjuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon