![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Vitaminbomba céklakrémleves pillanatok alatt: tejfölösen is isteni
![céklakrémleves](https://kep.index.hu/1/0/3002/30027/300273/30027395_2305397_89f4560a74e56d30bff512d77710f4b4_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Bevallom, régen nem szerettem a céklát. Pontosabban nem volt vele semmi bajom, megettem a rántott hús mellé ecetesen, de csak azért, mert anyukám azt mondta, hogy nagyon egészséges és Lengyelországban azért nincs annyi rákbetegség, mert sok céklát esznek.
Később megpróbálkoztam a cékla levével egy léböjtkúra során, de az végképp nem lett a kedvencem. Néhány éve egy étteremben a heti menü kínálatában láttam céklalevest szerepelni. Céklakrémleves tejföllel. Gondoltam, adok egy esélyt ennek az ételnek, és bizony nem bántam meg. Otthon kikísérleteztem, és rájöttem, hogy viszonylag gyorsan elkészíthető, tápláló és tényleg nagyon finom.
A céklát meg kell előtte főzni vagy sütni, de én inkább sütve szeretem, úgy jobban benne marad az íze.
Céklakrémleves
![céklakrémleves recept](https://kep.index.hu/1/0/3002/30027/300274/30027409_21d8bf4d83644270b260c3a6626155c1_wm.jpg)
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 kilogramm cékla
- 1 darab vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 kávéskanál só
- ízlés szerint bors
- ízlés szerint római kömény
- 1 deciliter tejföl
- opcionális alma
- opcionális méz
- opcionális zöldségalaplé
Elkészítés:
A céklát felkockázzuk, olívaolajon megdinszteljük az apró darabokra vágott vöröshagymán és fokhagymán, majd annyi vízben főzzük puhára, amennyi ellepi. Ha sütőben készítjük, akkor sütőpapíron pici olívaolajjal meglocsolva 180 fokon sütjük puhára. A kész céklát a főzőlével, vagy ha sütőben készült, akkor zöldségalaplével, sóval, borssal és egy csipet római köménnyel turmixoljuk össze. Ha édesebben szeretjük, pár kocka almával vagy egy kis mézzel ízesíthetjük. Keverjük hozzá a tejfölt, és máris tálalhatjuk.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!