Selymes, krémes céklás hummusz - Az ízek tökéletes harmóniája

Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Egy kora nyári, igencsak izzasztó margitszigeti futás után kóstoltam először céklás hummuszt

Tortillatekercsben kaptam, és azonnal befaltam. Bár a hummuszt és a céklát is minden formában imádom, arra, hogy az ízük együtt is milyen harmonikus és finom, nem gondoltam.  

A hummusz, ez a krémes állagú közel-keleti mártogatós nemcsak tápláló, hanem nagyon egészséges is. Teljes értékű fehérjeforrás, bővelkedik kis glikémiás indexű, lassan felszívódó szénhidrátokban, valamint telítetlen zsírsavakban. Emellett sok kalciumot, magnéziumot, cinket, vasat, mangánt, rezet, valamint E- és B-vitaminokat tartalmaz. Rosttartalma is jelentős. 

A rajongók rajongója

Gyorsan elkértem a receptjét, hogy ne csak futás után, farkaséhesen tesztelhessem. A hummusz nekem igazi szuperétel, nagyon sokszor eszem. Van kedvenc márkám is, de szeretek újakat is kipróbálni, illetve az egyik kedvenc éttermembe is rendszeresen ellátogatok, ha leesik a vérhummusz-szintem. A kutyámat Hummusznak hívják, kell ennél több, hogy kifejezzem a rajongásom?

Egy ideje megtanultam házilag is készíteni, és nagyon megörültem, amikor megkóstoltam a céklás változatot, ami a sima hummuszhoz hasonlóan szintén egyszerűen és gyorsan elkészíthető. 

A céklás humuszt reggelire és délutáni beszélgetésekhez is ajánlom. Pitával vagy pirítóssal tálalva a legjobb. 

Céklás hummusz

céklás humusz web

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 1 doboz csicseriborsó konzerv
  • 1 evőkanál tahini
  • 1 darab citrom vagy lime leve
  • 1 csipet
  • 1 csipet bors
  • ízlés szerint római kömény
  • 1 darab cékla (megfőzve)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • ízlés szerint olívaolaj
Recept idők

Elkészítés:

A csicseriborsóról öntsük le a levét, és tegyük félre. A turmixgépbe öntsük bele a tahinit és a csicseriborsót. Tegyünk bele ízlés szerint egy vagy két gerezd fokhagymát, a citrom vagy lime levét, csipet sót és borsot, valamint római köményt, egy kevés olívaolajat, majd turmixoljuk össze. Ha lazítani akarjuk, akkor a csicseriborsó levéből adagoljunk hozzá, ha túl híg, akkor adjunk hozzá még tahinit. Amikor kész, turmixoljunk hozzá egy nagyobb méretű, előzőleg megfőzött céklát. Kanalazzuk ki egy tálra, locsoljunk rá egy kevés olívaolajat, és petrezselyemzöldjével tálaljuk.

 Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük