Krémes tzatziki zsenge retekből: sűrű joghurttal lesz a legfinomabb
A picit csípős, zsenge retek tökéletesen működik a klasszikus joghurtos-kapros szósszal, még intenzívebb íze lesz a tzatzikinek.
Amennyire egyszerű, annyira finom, a sütőben pirult cukkini és a kapros-joghurtos szósz egy nagyon könnyed, nyári főételt eredményeznek. Kicsit olyan az összhatás, mintha zsenge tökfőzeléket ennénk, de annál is üdébb és frissítőbb.
Hogy a cukkini szép piros és pirult legyen, sózd le és hagyd állni sütés előtt, így kidobja magából a nedvességet még mielőtt a serpenyőbe kerül. A són kívül más fűszerre nem is lesz szükséged a zöldséghez, ugyanis a szósz nagyon intenzív ízű, a kapor, a fokhagyma és a citrom dominál benne.
A cukkiniket mossuk meg, töröljük szárazra, majd vágjuk hosszában félbe. A húsukat vagdossuk be átlósan. Sózzuk le őket, majd tegyük félre 10 percre.
A kiengedett nedvességet egy papírtörlővel itassuk fel róluk.
Melegítsük elő a sütőt 230 fokra.
Forrósítsunk egy kevés olívaolajat egy sütőbe is betehető széles serpenyőben, majd tegyük bele a cukkiniket a bevagdosott felükkel lefelé. Süssük őket 5-6 percig, míg picit megpirulnak. Utána tegyük őket a sütőbe még 20-25 percre.
Amíg sül a cukkini, készítsük el a szószt: a kaprot aprítsuk össze, a fokhagymát reszeljük le.
Keverjük össze a szósz hozzávalóit, ízlés szerint sózzuk, majd tegyük a hűtőbe tálalásig.
Ha elkészült a cukkini, öntsük nyakon a hideg szósszal, majd kínálhatjuk is.
Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors
@sobors.hu