
Krémes tzatziki zsenge retekből: sűrű joghurttal lesz a legfinomabb

A picit csípős, zsenge retek tökéletesen működik a klasszikus joghurtos-kapros szósszal, még intenzívebb íze lesz a tzatzikinek.
Ha kedveled a klasszikus görög tzatzikit, próbáld ki ezt a tavaszi változatot is, amelybe uborka helyett zsenge retek kerül. Mivel utóbbi picit csípős, így karakteresebb íze lesz a végeredménynek, kevesebb fokhagymára lesz szükség mellé.
Nagyon fontos, hogy sűrű görög joghurttal dolgozz, amely jó krémes, így nem lesz híg a tzatzikid. Ha esetleg nem kapsz ilyet a boltban, akkor se ess kétségbe: a natúr joghurtot kanalazd egy apró lyukú szitába, tedd egy tál fölé, majd hagyd így legalább fél óráig, míg kicsöpög belőle a felesleges nedvesség.
A retket vékony csíkokra is vághatod, de még egyszerűbb dolgod lesz, ha lereszeled. Picit sózd le, mint az uborkát, és hagyd állni pár percet, majd nyomkodd ki belőle a nedvességet, így nem áztatja el a joghurtos alapot, intenzív ízű és nagyon krémes lesz a tzatzikid.
-
2023-04-21 09:36:01
-
2023-04-13 10:30:02
-
2023-04-06 10:32:01
Retektzatziki görög joghurttal

Hozzávalók 4 adaghoz
- 450 g görög joghurt
- 250 g retek
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 ek friss kapor
- 1 ek olívaolaj
- 1 ek citromlé
- ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
Vágjuk le a retek szárát és gyökerét, majd alaposan mossuk át. Vágjuk egészen vékony csíkokra, vagy reszeljük le nagy lyukú reszelőn. Tegyük egy tálba, enyhén sózzuk meg, majd hagyjuk állni kb. 10 percet.
A görög joghurtot keverjük össze a reszelt fokhagymával, az összeaprított kaporral, az olívaolajjal, a citromlével és borssal. Adjuk hozzá az alaposan kinyomkodott retket is, majd ízlés szerint sózzuk.
Tegyük hűtőbe, mielőtt tálalnánk.
Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors
Olvasd el ezt is!