Ropogós kacsacomb birsalmás lilakáposztával és mázas burgonyával - Újragondoltuk a klasszikus fogást
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Fenséges kelt tésztás sütemények: ezekre megéri rászánni az időt
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Bár a neve a 2000-es évek Liszt Ferenc téri étlapjainak remagyaros, a hagyományt a tradícióval fúziós tányérra álmodó hangulatát idézi, ez egy egyszerű, a kertből és a baromfiudvarból összeszedett, szezonális alapanyagokból készült étel. Persze mind primőr, az ilyesmi meg, ugye, csak karácsonykor dukál.
A szaftos, omlós húst azért lesz egyszerű elkészíteni, mert a sütő dolgozik majd helyetted. A ropogós bőrű kacsacomb persze mit sem ér egy jó párolt káposzta nélkül. Ez a birsalmával készült változat a kedvencem, amit a kacsából kisült zsírral szoktam felturbózni.
A szokásos burgonyaköreten is tudsz egyet csavarni, ha a maradék kacsazsírban és egy kevés mézzel átforgatod. Ebből a hagyományos ételből ezekkel az apró trükkökkel izgalmas ünnepi fogást varázsolhatsz.
A Kronenbourg 1664 Blanc egy citrusos és frissítő búzasör, amelynek könnyedsége remekül passzol a baráti vacsorákhoz. Akik szeretik a játékos eleganciát és az egyedi citrusos ízvilágot, azok számára egy igazán jó beszélgetés a stílusos 1664 Blanc üveggel a kézben válik teljessé.
Ropogós kacsacomb
Hozzávalók 4 személyre
Kacsacomb:
- 4 darab kacsacomb
- 2 fej hagyma
- ízlés szerint majoranna
- babérlevél
- ízlés szerint só, bors
- 1 deciliter víz
Párolt káposzta:
- 1 kis fej lilakáposzta
- 2 darab birsalma
- 1 fej lilahagyma
- 6 evőkanál kristálycukor
- 4 evőkanál kacsombból kisült zsír
- 2 evőkanál balzsamecet
- ízlés szerint só, bors
Mázas burgonya:
- 1.2 kilogramm burgonya
- kacsacombból kisült zsír
- 3 evőkanál méz
- ízlés szerint só
Elkészítés:
A sütőt melegítsük elő 240 fokra.
A megtisztított kacsacombok mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk, egy tepsiben bőrükkel felfelé fektessük őket egymás mellé, szórjuk köréjük a felkarikázott hagymát, a majorannát és a babérleveleket.
Öntsük alá a vizet, majd előmelegített sütőben 20 percig süssük, majd 150 fokon további 1 órát süssük.
Amíg sül a kacsa, készítsük el a párolt káposztát. A káposztát vágjuk csíkokra, alaposan sózzuk be, hagyjuk állni 15 percig, majd nyomkodjuk ki a levét, amit kieresztett. Utána vágjuk kockákra a birsalmát és tegyük félre.
Készítsünk karamellát, amihez a cukrot egy serpenyőben közepes tűzön kezdjük el megolvasztani. Miután a cukor karamellizálódott, adjuk hozzá a vékonyra szeletelt hagymát és a kacsacombokból kisült zsírt.
Néhány percig pároljuk, majd adjuk hozzá a kinyomkodott káposztát és a birsalmát, borsozzuk és nagyjából 30-40 perc alatt pároljuk puhára.
Végül balzsamecettel ízesítsük, keverjünk rajta néhányat és vegyük le a tűzről.
A mázas burgonyához először héjában főzzük meg a krumplikat. Ügyeljünk rá, hogy ne főzzük túl, mert akkor szétesnek. A főtt burgonyát hámozzuk meg és vágjuk tetszőleges darabokra.
A kacsa kisült zsírján egy serpenyőben kezdjük el a burgonyát közepes tűzön átsütni. Óvatosan rázogassuk, hogy ne törjön össze.
Adjuk hozzá a mézet és addig süssük, ameddig a karamellizálódott máz szépen bevonja és fényes kérget képez rajta.
Fotó: Kiss Marietta Panka