Ropogós kacsacomb birsalmás lilakáposztával és mázas burgonyával - Újragondoltuk a klasszikus fogást

sültkacsacomb2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Bár a neve a 2000-es évek Liszt Ferenc téri étlapjainak remagyaros, a hagyományt a tradícióval fúziós tányérra álmodó hangulatát idézi, ez egy egyszerű, a kertből és a baromfiudvarból összeszedett, szezonális alapanyagokból készült étel. Persze mind primőr, az ilyesmi meg, ugye, csak karácsonykor dukál.

A szaftos, omlós húst azért lesz egyszerű elkészíteni, mert a sütő dolgozik majd helyetted. A ropogós bőrű kacsacomb persze mit sem ér egy jó párolt káposzta nélkül. Ez a birsalmával készült változat a kedvencem, amit a kacsából kisült zsírral szoktam felturbózni.

A szokásos burgonyaköreten is tudsz egyet csavarni, ha a maradék kacsazsírban és egy kevés mézzel átforgatod. Ebből a hagyományos ételből ezekkel az apró trükkökkel izgalmas ünnepi fogást varázsolhatsz.

Stílusos íz, tele fordulattal
A Kronenbourg 1664 Blanc egy citrusos és frissítő búzasör, amelynek könnyedsége remekül passzol a baráti vacsorákhoz. Akik szeretik a játékos eleganciát és az egyedi citrusos ízvilágot, azok számára egy igazán jó beszélgetés a stílusos 1664 Blanc üveggel a kézben válik teljessé.

Ropogós kacsacomb

sültkacsacomb3

Hozzávalók 4 személyre

Kacsacomb:

  • 4 darab kacsacomb
  • 2 fej hagyma
  • ízlés szerint majoranna
  • babérlevél
  • ízlés szerint só, bors
  • 1 deciliter víz

Párolt káposzta:

  • 1 kis fej lilakáposzta
  • 2 darab birsalma
  • 1 fej lilahagyma
  • 6 evőkanál kristálycukor
  • 4 evőkanál kacsombból kisült zsír
  • 2 evőkanál balzsamecet
  • ízlés szerint só, bors

Mázas burgonya:

  • 1.2 kilogramm burgonya
  • kacsacombból kisült zsír
  • 3 evőkanál méz
  • ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 240 fokra.

A megtisztított kacsacombok mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk, egy tepsiben bőrükkel felfelé fektessük őket egymás mellé, szórjuk köréjük a felkarikázott hagymát, a majorannát és a babérleveleket.

Öntsük alá a vizet, majd előmelegített sütőben 20 percig süssük, majd 150 fokon további 1 órát süssük.

Amíg sül a kacsa, készítsük el a párolt káposztát. A káposztát vágjuk csíkokra, alaposan sózzuk be, hagyjuk állni 15 percig, majd nyomkodjuk ki a levét, amit kieresztett. Utána vágjuk kockákra a birsalmát és tegyük félre.

Készítsünk karamellát, amihez a cukrot egy serpenyőben közepes tűzön kezdjük el megolvasztani. Miután a cukor karamellizálódott, adjuk hozzá a vékonyra szeletelt hagymát és a kacsacombokból kisült zsírt.

Néhány percig pároljuk, majd adjuk hozzá a kinyomkodott káposztát és a birsalmát, borsozzuk és nagyjából 30-40 perc alatt pároljuk puhára.

Végül balzsamecettel ízesítsük, keverjünk rajta néhányat és vegyük le a tűzről.

A mázas burgonyához először héjában főzzük meg a krumplikat. Ügyeljünk rá, hogy ne főzzük túl, mert akkor szétesnek. A főtt burgonyát hámozzuk meg és vágjuk tetszőleges darabokra.

A kacsa kisült zsírján egy serpenyőben kezdjük el a burgonyát közepes tűzön átsütni. Óvatosan rázogassuk, hogy ne törjön össze.

Adjuk hozzá a mézet és addig süssük, ameddig a karamellizálódott máz szépen bevonja és fényes kérget képez rajta.

Fotó: Kiss Marietta Panka

Ezt is szeretjük