Sült kolbász vele pirult zöldségekkel – Megúszós, mégis laktató ebéd

kolbászka cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Valamelyik nap a hentesnél jártam, és megakadt a szemem a kolbászokon, régen sütöttem már, úgyhogy vettem párat.

Sokszor a legegyszerűbb ételek a legfinomabbak. Tegyük fel, bemegyünk a henteshez, ahol eszünk egy sült kolbászt mustárral, papírtálcán, fehér kenyérrel. A kolbász bizalmi dolog. Mindannyiunknak van kedvenc hentese, akitől vásárolunk.

A kolbász finoman szólva sem egy könnyed étel, bár kicsit finomíthatunk rajta zöldségekkel, mint ebben a receptben, de csodát ne várjunk. Az ízekért azonban mindenképpen megéri elkészíteni. 

Sült kolbász zöldségekkel

kolbászka recept

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 700 gramm krumpli
  • 3 szál sárgarépa
  • 2 fej lilahagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 teáskanál kakukkfű (őrölt)
  • 1 teáskanál oregánó (őrölt)
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
  • 1 pár kolbász (sütni való)
  • 30 gramm vaj
  • 2.5 evőkanál liszt
  • 500 milliliter csirkealaplé
  • díszítéshez kakukkfű (ág)
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. A krumplit kockázzuk fel, a sárgarépát vágjuk fel tetszőleges nagyságú darabokra, a lilahagymát vékony szeletekre. A fokhagymát vágjuk egészen apróra. Tegyük a zöldségeket egy tálba, öntsük rá az olívaolajat, tegyük rá a fokhagymát és a zöldfűszereket, sózzuk, borsozzuk. Jó alaposan forgassuk össze. A kolbászokat is tegyük a zöldségekre úgy, hogy érje az olajos pác. 

Tegyük bele egy tepsibe az egészet úgy, hogy a zöldségek legyenek alul, a kolbászok felül. A tálat ne mossuk el, hanem tegyük félre.

Közben készítsük el a szaftot. Abba a tálba, amiben a zöldségeket kevertük össze, tegyünk vajat és lisztet, majd jól keverjük össze. Fokozatosan adjuk hozzá az alaplevet, keverjük csomómentesre. Öntsük a tepsi szélére a szószt úgy, hogy ne közvetlenül a kolbászokat és a zöldségeket érje. 

Süssük 25 percig, majd fordítsuk meg a kolbászokat. Ezután süssük további 25 percig, amíg a kolbászok megpirulnak. 

Tálalás előtt díszítsük kakukkfűvel.

Fotó: Szász Eszter / Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük