![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Sült, töltött padlizsán krémes tahinivel és gránátalmával: közel-keleti ízkavalkád
![tahinis grillezett padlizsán](https://kep.index.hu/1/0/2977/29775/297757/29775759_2285855_5a8e3f2442c90cf2e751c18a53a8d374_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A padlizsán minden formában tökéletes étel, kevés olyan zöldség van, ami ennyire sokoldalúan felhasználható, tápláló és még diétás is.
A padlizsán egy igazi szerelemétel. Már a színe is gyönyörű, de az ízéért egyenesen odavagyok. Elég intenzív, de pont ez a jó benne. Ráadásul nagyon nehéz, sőt, inkább lehetetlen elrontani, mert ha csak meggrillezzük vagy sütjük, akkor is finom lesz. Bármilyen zöldséggel passzol és remekül lehet fűszerezni.
Egyetlen egy hátránya van, hogy nagyon beszívja az olajat, ezért ha olajban sütjük, előtte érdemes egy kicsit előfőzni. A grillezés teszi a legjobbat neki, de ha azt akarjuk, hogy belül is átjárják a fűszerek, akkor sütés előtt vagdossuk be, úgy szórjuk rá az ízesítőket.
Közel-keleti ízek
Jelen esetben a zaatar, a közel-keleti fűszerkeverék passzol a legeslegjobban hozzá. A rálocsolt tahini, vagyis szezámmagpaszta, az egyik kedvencem, a padlizsánt, amelynek egyébként szezonja is van, elképesztően feldobja.
Sült padlizsán gránátalmával és tahinivel
![tahinis grillezett padlizsán recept](https://kep.index.hu/1/0/2977/29775/297757/29775771_4da37037d5f47c999f3864ba1b44e139_wm.jpg)
Hozzávalók 4 személyre
- 2 darab padlizsán
- 1 evőkanál zaatar
- 1 darab citrom leve
- 1 teáskanál só
- 0.5 bögre olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 0.25 bögre tahini
- 0.25 bögre forrásban lévő víz
- 1 darab gránátalma
Elkészítés:
A padlizsánokat mossuk meg és vágjuk félbe, kaparjuk ki a belsejüket. Nyomkodjuk össze a belsejét, tegyük egy tálba, és keverjük össze olívaolajjal, zaatarral, fél citrom levével és sóval. Pihentessük fél órát. Ezzel fogjuk megtölteni a padlizsánokat.
Egy másik tálban keverjük össze a tahinit vízzel, a megmaradt citrom levével és zúzott fokhagymával. Ízlés szerint sózzuk. Ezzel fogjuk nyakonönteni a padlizsánt.
A sütőt melegítsük elő 200 fokra.
Az üres padlizsánok mindkét oldalát pirítsuk át olajon. Kanalazzuk vissza beléjük a krémet, tegyük őket sütőpapírra, majd süssük meg. Ha készen vannak, locsoljuk meg őket bőven a tahiniszósszal és szórjunk a tetejükre gránátalmát.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!