Így készítve lesz igazán omlós és ízletes a sertésoldalas: régi tipp a nagyitól

socover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A sertésoldalas akkor tökéletes, ha pirosra van sütve, kívül ropogós, belül pedig omlós és szaftos.

Sertésoldalasból fantasztikus sülteket lehet készíteni, rengeteg izgalmas receptet érdemes kipróbálni. Az oldalas lehet csontos, porcos, jól áll neki, ha fűszeres pácban pihen egy éjszakát, grillezheted is, ha pedig szereted a hagyományos ízeket, told sütőbe úgy, ahogy a nagyi is tette.

Fontos, hogy a vásárlásnál légy figyelmes, a legjobb, ha megbízható hentestől szerzed be a vacsorának valót, akit meg is kérhetsz arra, hogy az éles késével és szakértelmével darabolja fel neked a húst, ha pedig nagyon kedves, a hártyától is megszabadítja. Ha esetleg mégsem, te mindenképp szedd le a húsról, sokkal finomabb lesz úgy. A séfek szerint a tökéletes sült oldalas hosszú órákat tölt a sütőben alacsony hőfokon (100-110 fok), akár 8-9 órán át pirulhat a hús.

Bár rengeteg receptet és ízesítést kipróbálhatsz, a hagyományos nagyiféle sült húst egyik sem körözi le. Szerintem a legfinomabb sertésoldalas zsíron pirul, akkor az igazi, ha a csontját könnyedén ki lehet húzni, a hús pedig szétolvad az ember szájában. A nagyiféle sült oldalas mellé bátran tehetsz nagyobb darabokra vágott hagymát, krumplit, ezektől csak még finomabb lesz. Fűszerek terén pirospaprikával és köménnyel teheted izgalmassá a sültet.

Tipp, hogy még finomabb legyen

Fokhagymagranulátum helyett fokhagymát is használhatsz, vágd be mélyen a húst, a fokhagymagerezdeket rejtsd el a kialakított zsebekbe, így sülés közben a zamata átjárja az oldalast.

Sült sertésoldalas

soct

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kilogramm sertésoldalas
  • só és bors ízlés szerint
  • 300 gramm zsír (sertés)
  • 1 teáskanál fokhagymagranulátum
Recept idők

Elkészítés:

A feldarabolt oldalast tegyük tálba, fűszerezzük sóval, borssal és fokhagymagranulátummal.

A tepsit kenjük ki a zsiradékkal, majd az oldalast helyezzük bele.

A tepsit fedjük le alufóliával és toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 40-45 percre. Vegyük ki, szedjük le az alufóliát, fordítsuk meg a húst és 25-35 percig süssük még, amíg szépen megpirul.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük