Sütőben sült spárga parmezánnal szórva: könnyed, kalóriaszegény tavaszi köret
Igazi tavaszi, ráadásul nagyon könnyed étel a spárga, alig kell ízesíteni, mégis tökéletes köretet készíthetsz belőle.
A klasszikus hollandi egy tojásalapú mártás, amelyet a tojássárga mellett vajjal, citromlével és dijoni mustárral kell selymesre főzni. A tojás miatt azonban sokak rémálma, hiszen a vízgőz felett készülő szószt könnyű elrontani, és a kicsapódott tojás tönkreteheti a textúrát.
Ezzel a vegán változattal nem kockáztatsz: kezdőként is garantált a siker, és számos diétába beilleszthető. A szósz sűrűségét az előzőleg beáztatott és megpuhult kesudió adja, amely krémesre turmixolható. A hozzáadott ízesítőkkel pedig – sörélesztő, dijoni mustár, citromlé, fokhagyma-granulátum és kurkuma – az eredetihez nagyon hasonló ízt és színt érhetsz el.
A kesudiót áztassuk forró vízbe, és hagyjuk, hogy 1 óra alatt megpuhuljon.
Közben a spárgát tisztítsuk meg, tördeljük le a fás végeket, majd helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe. Szórjuk rá a sót, borsot, reszelt citromhéjat, majd locsoljuk meg olívaolajjal, és kézzel alaposan masszírozzuk a szálakba. Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és 10-15 perc alatt süssük roppanósra.
A megpuhult kesudiót szűrjük le, adjuk hozzá a vizet és a többi hozzávalót, majd turmixgépben dolgozzuk teljesen selymesre.
Öntsük át hőálló edénybe, addig melegítsük, amíg kissé besűrűsödik (nem kell forrnia), majd az elkészült spárgára locsolva még melegen fogyasszuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu