Savanyított spárga házilag: hetekig eláll a tavaszi kedvenc

10
Nyomtatás
zold-sparga
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Pár egyszerű hozzávalóra és technikára lesz csak szükséged a savanyításhoz, és a spárgát több hétig tartósíthatod.

Sajnos a spárgának viszonylag rövid a szezonja, és a vásárlástól számítva is hamar el kell készíteni, különben 1-2 napon belül megpuhul, összeesik. Hogy kicsit tovább tudd tárolni a piacon kapható utolsó csokrokat, érdemes savanyítani, így egyrészt tartósíthatod, másrészt egy újabb formában ismerheted meg a tavaszi zöldséget!

Az alábbi savanyítólébe az ecet és a víz mellé só, cukor, kapor, chili és mustármag kerül, de akár egész borsot is szórhatsz az üvegbe. A savanyított spárgát legalább 24 órára tedd a hűtőbe, hogy átvegye a fűszerek és az ecet ízét. Nagyjából 3 hétig áll el, ha légmentesen tárolod, hideg helyen. 

Savanyított spárga házilag

zold-sparga2

Hozzávalók 8 adaghoz

  • 2 csokor zöld spárga
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor friss kapor
  • 250 ml almaborecet (vagy más 5%-os)
  • 500 ml víz
  • 1.5 ek. jódmentes só
  • 1 ek. kristálycukor
  • 1 tk. chilipehely
  • 1 tk. mustármag
Recept idők

Elkészítés:

A zöld spárgát tisztítsuk meg, vagyis a fás végeit törjük le. A fokhagymákat is tisztítsuk meg, vágjuk félbe.

Készítsünk elő egy nagyobb (vagy több kisebb) befőttesüveget. Ha nem fér bele állítva a spárga, akkor vágjuk akkorára, hogy kényelmesen elférjen.

Osszuk szét a befőttesüvegek között a spárgát (állítva tegyük bele), szórjunk mellé fokhagymát és kaprot.

Az összes többi hozzávalót melegítsük össze egy kis lábasban. Ha elolvadt a cukor és a só, húzzuk le a tűzről.

Öntsük a forró levet az előkészített spárgára úgy, hogy ellepjen minden szálat.

Hagyjuk kihűlni, majd tegyük rá a fedőt, és a hűtőben tároljuk legalább 1 napig. Nagyjából 2-3 hétig áll el ebben a formában.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon