Isteni, krémes sült tej, avagy flan: karamellöntet borítja

6
Nyomtatás
flan2
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Amennyire mutatós, annyira egyszerű elkészíteni, pár perc munkád lesz vele, és egy elképesztően finom desszert kerül ki a sütőből.

A flan, vagyis a sült tej, se nem több, se nem kevesebb, mint ami a nevében is benne van. Ennek a szuper krémes desszertnek zsíros tej az alapja, amelyet cukorral és tojással kell összekeverni, majd formákba önteni és megsütni. 

Bár a spanyol desszert hasonlít a crème brûlée-hez, mégis más, mert nem ropogós, törékeny karamellréteg borítja, inkább egy folyósabb karamellszósz. Amikor a flant kifordítod a formából, a karamell szépen lecsurog, befedi az oldalát és a tetejét is, ezért crème caramelnek is szokták nevezni.

Ne ijedj meg tőle, lényegében elronthatatlan, a varázslat a sütőben történik, úgyhogy nem kell hőkiegyenlítés miatt aggódnod, nem főzött krém az alapja.

Sült tej, flan

flan

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 300 g cukor
  • 60 ml víz
  • 1 liter tej
  • 4 db tojás
  • 2 tk vaníliakivonat
  • 1 csipet
  • ízlés szerint szerecsendió
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Egy vízforralóban tegyünk oda kb. 1 liter vizet, később szükség lesz rá.

Tegyünk 200 gramm cukrot és 60 ml vizet egy kis lábasba, kezdjük el összemelegíteni őket. Várjuk meg, míg a cukor elolvad, majd addig főzzük, míg aranybarna karamellszósz nem lesz belőle. Időközönként rázogassuk meg a lábast, de ne keverjük.

A karamellt osszuk szét 4 ramekin/sütőtál között. Oszlassuk el bennük, hogy befedje az aljukat és félig az oldalukat is. Reszeljünk rájuk egy kevés szerecsendiót ízlés szerint.

A tojásokat verjük habosra a tejjel, majd adjuk hozzá a maradék cukrot, a vaníliát és a sót. Keverjük addig, míg a cukor teljesen feloldódik benne.

Osszuk szét a tojásos tejet a 4 forma között. Tegyük a ramekineket egy mélyebb, magasabb falú tepsibe, majd öntsünk köréjük annyi forrában lévő vizet, hogy az a formák feléig érjen.

Toljuk őket a sütőbe 40-50 percre, míg teljesen meg nem szilárdulnak. Tűpróbával ellenőrizhetjük.

A kész flanokat tegyük a hűtőbe 1-2 órára, jól behűtve, kifordítva kínáljuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon