Krémes panna cotta gránátalmazselével: mutatós desszert kevés munkával
A panna cottát csak szeretni lehet, nagyon krémes, selymes, a tejes ízét pedig tökéletesen kiegészíti a fanyar gyümölcszselé.
A flan, vagyis a sült tej, se nem több, se nem kevesebb, mint ami a nevében is benne van. Ennek a szuper krémes desszertnek zsíros tej az alapja, amelyet cukorral és tojással kell összekeverni, majd formákba önteni és megsütni.
Bár a spanyol desszert hasonlít a crème brûlée-hez, mégis más, mert nem ropogós, törékeny karamellréteg borítja, inkább egy folyósabb karamellszósz. Amikor a flant kifordítod a formából, a karamell szépen lecsurog, befedi az oldalát és a tetejét is, ezért crème caramelnek is szokták nevezni.
Ne ijedj meg tőle, lényegében elronthatatlan, a varázslat a sütőben történik, úgyhogy nem kell hőkiegyenlítés miatt aggódnod, nem főzött krém az alapja.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Egy vízforralóban tegyünk oda kb. 1 liter vizet, később szükség lesz rá.
Tegyünk 200 gramm cukrot és 60 ml vizet egy kis lábasba, kezdjük el összemelegíteni őket. Várjuk meg, míg a cukor elolvad, majd addig főzzük, míg aranybarna karamellszósz nem lesz belőle. Időközönként rázogassuk meg a lábast, de ne keverjük.
A karamellt osszuk szét 4 ramekin/sütőtál között. Oszlassuk el bennük, hogy befedje az aljukat és félig az oldalukat is. Reszeljünk rájuk egy kevés szerecsendiót ízlés szerint.
A tojásokat verjük habosra a tejjel, majd adjuk hozzá a maradék cukrot, a vaníliát és a sót. Keverjük addig, míg a cukor teljesen feloldódik benne.
Osszuk szét a tojásos tejet a 4 forma között. Tegyük a ramekineket egy mélyebb, magasabb falú tepsibe, majd öntsünk köréjük annyi forrában lévő vizet, hogy az a formák feléig érjen.
Toljuk őket a sütőbe 40-50 percre, míg teljesen meg nem szilárdulnak. Tűpróbával ellenőrizhetjük.
A kész flanokat tegyük a hűtőbe 1-2 órára, jól behűtve, kifordítva kínáljuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu