Így készül a vaníliás cukrászkrém: eclair fánkba kötelező
Cikkek
Sült édesburgonya sok fűszerrel: sütőben pirul ropogósra
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Kívül ropogós, belül krémes édesburgonya: ennek a köretnek nem lehet ellenállni
Házi mogyoróvajjal töltött leveles tészta: villámgyors édesség
Sütőtökös, édes bundás kenyér: fahéjtól illatos
Rozmaringos sertésszelet almával és hagymával sütve: a hús omlós lesz
Villámgyors vajas keksz vörös áfonyával: új kedvenc a sütisdobozba
Nem nagy ördöngösség a tökéletes cukrászkrém elkészítése, de izomerőt igényel, úgyhogy készüljünk rá, mielőtt nekiállunk.
A vaníliakrémeket, főleg ezt a tökéletes állagú cukrászkrémet bármihez, univerzálisan felhasználhatjuk, mindenféle süteményt, illetve pohárkrémet megkoronáz. Eclair fánkba egyenesen kötelező, de sokak kedvenc égetett tésztájába is ez kerül.
A vaníliás főzött krémnek egy titka van: fokozatosan, folyamatosan kevergetve adagoljuk a forró tejet a tojáshoz, hogy az nehogy kicsapódjon. Ha esetleg mégis megtörténne a baj, szűrőn még mindig átönthetjük a krémet.
A cukrászkrém alapja a vanília, ehhez használhatunk vaníliarudat, de vaníliakivonatot is, viszont ebben az esetben tényleg jó minőségű, akár házi kivonatra van szükség. A krém akkor a legselymesebb és gazadagabb, ha 6 tojássárgája kerül bele, de alternatív megoldásként 3 tojássárgája és 1 egész tojás is működni fog.
Vaníliás cukrászkrém
Hozzávalók 20 adaghoz
- 500 milliliter tej
- 6 evőkanál cukor
- 1 csipet só
- 2.5 evőkanál kukoricakeményítő
- 1 darab vaníliarúd
- 6 darab tojássárgája
- 3 evőkanál vaj
Elkészítés:
A vaníliarudat vágjuk ketté, kaparjuk ki belőle a magokat.
A magokat - a kikapart rúddal együtt - dobjuk a tejbe, majd közepes lángon kezdjük el melegíteni.
Amíg a tej melegszik, tegyük a cukrot, a tojássárgákat, a keményítőt és a sót egy tálba. Addig keverjük, míg egynemű, krémes massza nem lesz. Tegyük a tálat egy konyharuhára, hogy ne csúszkáljon majd.
Ahogy a tej elkezd gyöngyözni, vegyük le a tűzről, szűrjük le. Körülbelül a tej felét fokozatosan adjuk hozzá a tojásos krémhez. Közben folyamatosan, gyorsan kevergessük, nehogy a tojás kicsapódjon. Mikor szép selymes, öntsük a tojásos keveréket a megmaradt forró tejbe, majd tegyük vissza a tűzre.
Közepes lángon, folyamatosan kevergetve főzzük, 1-2 perc után sűrűsödni kezd. Ha elkezd forrni, vegyük lejjebb a lángot, majd így főzzük további 2 percig. Mikor újra gyöngyözni kezd, húzzuk le a tűzről, keverjük bele a vajat.
Ha kész, öntsük egy tálba, majd még melegen fedjük le fóliával, így elkerülhetjük, hogy bőrösödjön a teteje.
Hagyjuk szobahőmérsékleten, míg teljesen kihűl, majd hűtőben tároljuk, amíg fel nem használjuk.
Fotó: Getty Images