Így készül a vaníliás cukrászkrém: eclair fánkba kötelező

cukrászkrém
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nem nagy ördöngösség a tökéletes cukrászkrém elkészítése, de izomerőt igényel, úgyhogy készüljünk rá, mielőtt nekiállunk.

A vaníliakrémeket, főleg ezt a tökéletes állagú cukrászkrémet bármihez, univerzálisan felhasználhatjuk, mindenféle süteményt, illetve pohárkrémet megkoronáz. Eclair fánkba egyenesen kötelező, de sokak kedvenc égetett tésztájába is ez kerül. 

A vaníliás főzött krémnek egy titka van: fokozatosan, folyamatosan kevergetve adagoljuk a forró tejet a tojáshoz, hogy az nehogy kicsapódjon. Ha esetleg mégis megtörténne a baj, szűrőn még mindig átönthetjük a krémet.

A cukrászkrém alapja a vanília, ehhez használhatunk vaníliarudat, de vaníliakivonatot is, viszont ebben az esetben tényleg jó minőségű, akár házi kivonatra van szükség. A krém akkor a legselymesebb és gazadagabb, ha 6 tojássárgája kerül bele, de alternatív megoldásként 3 tojássárgája és 1 egész tojás is működni fog. 

Vaníliás cukrászkrém

cukrászkrém2

Hozzávalók 20 adaghoz:

  • 500 milliliter tej
  • 6 evőkanál cukor
  • 1 csipet
  • 2.5 evőkanál kukoricakeményítő
  • 1 darab vaníliarúd
  • 6 darab tojássárgája
  • 3 evőkanál vaj
Recept idők

Elkészítés:

A vaníliarudat vágjuk ketté, kaparjuk ki belőle a magokat.

A magokat - a kikapart rúddal együtt - dobjuk a tejbe, majd közepes lángon kezdjük el melegíteni.

Amíg a tej melegszik, tegyük a cukrot, a tojássárgákat, a keményítőt és a sót egy tálba. Addig keverjük, míg egynemű, krémes massza nem lesz. Tegyük a tálat egy konyharuhára, hogy ne csúszkáljon majd.

Ahogy a tej elkezd gyöngyözni, vegyük le a tűzről, szűrjük le. Körülbelül a tej felét fokozatosan adjuk hozzá a tojásos krémhez. Közben folyamatosan, gyorsan kevergessük, nehogy a tojás kicsapódjon. Mikor szép selymes, öntsük a tojásos keveréket a megmaradt forró tejbe, majd tegyük vissza a tűzre.

Közepes lángon, folyamatosan kevergetve főzzük, 1-2 perc után sűrűsödni kezd. Ha elkezd forrni, vegyük lejjebb a lángot, majd így főzzük további 2 percig. Mikor újra gyöngyözni kezd, húzzuk le a tűzről, keverjük bele a vajat.

Ha kész, öntsük egy tálba, majd még melegen fedjük le fóliával, így elkerülhetjük, hogy bőrösödjön a teteje.

Hagyjuk szobahőmérsékleten, míg teljesen kihűl, majd hűtőben tároljuk, amíg fel nem használjuk.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük