Puha csokigolyó sűrített tejjel gyúrva – A brazil édességnek te sem fogsz tudni ellenállni
Sűrített tej az alapja ennek a nagyon szaftos csokigolyónak, amit a brazilok készítettek először.
Rengeteg sütemény, főleg a külföldi receptek igényelnek sűrített tejet, mint hozzávaló, amelyet nem egyszerű beszerezni, és az ára sem túl kedvező. Pedig valójában csak tej és cukor keverékéről van szó, és az elkészítése sem ördögtől való.
A házi sűrített tejhez kell egy adag türelem is: mivel a tej könnyen leég és kifut, nem szabad magára hagyni, folyamatosan kevergetni kell. Ahogy elpárolog a tejből a víztartalom, úgy lesz krémesebb. Melegen még folyékony, de ahogy hűl, sokat sűrűsödik.
Nem kötelező hozzávaló, de sokan adnak a sűrített tejhez egy csipet szódabikarbónát is: ettől egy pillanat alatt habos és krémes lesz.
A tejet öntsük egy vastag falú lábasba. Adjuk hozzá a cukrot.
Közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett főzzük, míg a víztartalma nagy része elpárolog, besűrűsödik. Ez 20-25 percet is igénybe vehet.
Húzzuk le a tűzről, adjunk hozzá egy csipet szódabikarbónát.
Amíg hűl, néha keverjük át, majd tegyük a hűtőbe pár órára, még sokat fog sűrűsödni.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu