Sűrített tej házilag: felejtsd el a bolti változatot
Cikkek
Cékla minden mennyiségben: a 6 legjobb receptet mutatjuk
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Gluténmentes karácsonyi fahéjas csillag: mennyei édesség a sütisdobozba
Fűszeres, vaníliás chai latte: felmelegíti a testet és a lelket
Így készül a házi gesztenyepüré: krémes desszertet mutatunk
Aszalt paradicsommal töltött ünnepi csirkemell: mutatós és nagyon finom
7 csokis finomság, ami gasztroajándéknak is tökéletes: bonbon, likőr és társaik
Nemrég találtam az interneten egy zseniális videót a sűrített tej készítéséről. Összvissz két hozzávalóra és egy lábosra van szükség hozzá, úgyhogy neki is láttam.
A sűrített tej sok mindenhez jó, azzal készül például a legjobb házi fagylalt, de én a reggeli kávémat is azzal iszom, így nem kell külön a cukorral és a tejjel bajlódni.
Évekig a boltban vettem a kész verziót, aztán egyszer belegondoltam, hogy végül is mi kell hozzá? Csak tej és cukor. Akkor miért is ne állhatnék neki otthon?
Ne csak olvassuk, nézzük is meg az elkészítését
Belinkelem nektek a videót, ha követitek benne a folyamatot, akkor biztos a siker. Azért érdemes látni is és nem csak a leírást követni, mert könnyedén karamellben vagy odaégett tejben végződhet a próbálkozásunk, ha túl magas hőfokon főzzük.
Mindegy a zsírtartalom
A tej zsírtartalma nem befolyásoló tényező, olyat használjunk hozzá, amilyet szeretnénk - a lényeg az, hogy a tej víztartalmának egy része cukorra cserélődik, ettől sűrűsödik be. Ne ijedjünk meg, forrón nem lesz annyira sűrű, de a hűtőben mézállagú masszává alakul majd át.
Alternatív verziók
Fehér cukor helyett használhatunk barna-, nád-, kókuszcukrot, de juharszirupot és mézet is, az a lényeg, hogy karamellizálódni tudjon - tehát az édesítőszerek nem lesznek megfelelőek erre a célra. Növényi tejből is készíthető a recept, például a kókusztej kiváló helyettesítő.
Sűrített tej házilag
Hozzávalók 1 adaghoz
- 450 milliliter tej
- 140 gramm cukor
Elkészítés:
Öntsük a tejet és a cukrot egy kisebb méretű lábasba.
Alacsony fokozaton melegítsük - ne forrjon -, míg a cukor el nem olvad. Vegyük kicsit feljebb a lángot, gyöngyözve főzzük tovább, itt sem kell forrnia.
Körülbelül 30-40 percig főzzük így, míg a tej egy kicsit barnás krémszínt nem kap, a felére nem redukálódik és kicsit be nem sűrűsödik. Ha a teteje picit habos lesz, szedjük le azt egy kanállal.
Ha kész, öntsük át egy tálba, ott hagyjuk kihűlni. Utána tegyük légmentesen zárható dobozkába. A hűtőben sokat fog még sűrűsödni. Körülbelül 6 hónapig áll el.
Fotó: Getty Images