Sütés nélkül: IR kompatibilis túró rudi torta - minek a sütibe szénhidrát?
Túró rudi torta fogyókúrázóknak

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A túró rudit mindenki szereti. A mák után az egyik legnagyobb hungarikum: ha külföldön mesélni kezdesz róla, csak néznek rád hitetlenkedve, aham, túró, édesen, citrommal és csokival, érdekes. Már ahol egyáltalán tudják, mi az a túró. (és a mák). Mi viszont még tortában is visszahozzuk az ízét, ráadásul diétás formában.

A hideg sajttorták tulajdonképpen a gasztronómia nagy istenének ajándékai, és azért kaptuk őket, mert jól tudja, hogy amíg a főzés szabad alkotás, a sütés: kémia. Természeti törvényei vannak, vagy összeáll a süti, vagy nem. Ezzel szemben a hideg sajttorta, az összeáll, mert nem kell sütni. Ami összeállt a tálban, az a tortában, pláne hűtés után, is össze fog.

Ennek megfelelően nagyon nem lőhetünk mellé. Mivel ugyebár nem sütünk, az ízét is simán belőhetjük kóstolás által, és a végén nem fog meglepetés érni. Nem kell hozzá sem tudás, sem bátorság, csak némi alapanyag, és elszántság.

Cukorral is lehet

Ez a recept inkább csak jófej segítség azoknak, akik valamilyen okból nem szeretnének túl sok szénhidrátot enni. De ha neked nincsenek gondjaid a cukorral és a hirtelen felszívódó szénhidrátokkal, vagy nem mered a nagymamád elé tenni a cukormentes, teljes kiőrlésű verziót, akkor nyugodtan cseréld az édesítőt cukorra, a teljes kiőrlésű kekszet pedig sima háztartásira.

Kép: Shutterstock

IR kompatibilis túró rudi torta

túró rudi torta

Hozzávalók 8 adaghoz

  • 25 dekagramm Az alaphoz: teljes kiőrlésű háztartási keksz
  • 10 dekagramm olvasztott vaj
  • 1 kávéskanál rumaroma
  • 1 evőkanál keserű kakaópor
  • 1 evőkanál xilit (vagy más édesítőszer)
  • 30 dekagramm A krémhez tehéntúró
  • 200 gramm mascarpone
  • 12 dekagramm xilit vagy más édesítőszer
  • 1 darab kezeletlen citrom héja és leve
  • 1 evőkanál vaníliakivonat
  • 5 dekagramm A díszítéshez jó minőségű étcsoki
Recept idők

Elkészítés:

A teljes kiőrlésű kekszet megdaráljuk, elkeverjük a kakaóporral, majd a többi szárazzal.

Hozzáöntjük az olvasztott vajat és a rumaromát. Akkor jó a mennyiség, ha a morzsa összeáll. Ha nem, langyos tejjel lazíthatjuk.

A morzsát egy tortaforma aljára nyomkodjuk úgy, hogy egy centi magasan a szélekre is felfusson.

Kikeverjük a túrókrémet, majd belelapátoljuk a tortaformába, elsimítjuk, a pulthoz csapkodva légtelenítjük.

A végén megolvasztjuk a csokit, és csíkokat csorgatunk rá. Nem muszáj úgy telibe csokizni, mint a képen, vigyázunk a kalóriára, ugyanis. Ha nem fogyózunk, túró rudi is mehet rá díszítésnek, félbe vágva.

Hűtőbe tesszük, és egy óra után már fogyasztható is.
Ezt is szeretjük