Sütés nélkül: IR kompatibilis túró rudi torta - minek a sütibe szénhidrát?
Túró rudi torta fogyókúrázóknak
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Almás-fahéjas zabkása sütőben sütve: tápláló és isteni reggeli
Ragacsos, ír krémlikőrös fudge: tökéletes gasztroajándék
10 ünnepi sült a karácsonyi asztalra: hagyományos és új kedvencek egy helyen
Karácsonyi narancsos, gesztenyés kuglóf: csak keverj össze mindent
Ehető karácsonyi dekorációk: 7 kreatív ötlet, hogy lenyűgözd a vendégeket
A túró rudit mindenki szereti. A mák után az egyik legnagyobb hungarikum: ha külföldön mesélni kezdesz róla, csak néznek rád hitetlenkedve, aham, túró, édesen, citrommal és csokival, érdekes. Már ahol egyáltalán tudják, mi az a túró. (és a mák). Mi viszont még tortában is visszahozzuk az ízét, ráadásul diétás formában.
A hideg sajttorták tulajdonképpen a gasztronómia nagy istenének ajándékai, és azért kaptuk őket, mert jól tudja, hogy amíg a főzés szabad alkotás, a sütés: kémia. Természeti törvényei vannak, vagy összeáll a süti, vagy nem. Ezzel szemben a hideg sajttorta, az összeáll, mert nem kell sütni. Ami összeállt a tálban, az a tortában, pláne hűtés után, is össze fog.
Ennek megfelelően nagyon nem lőhetünk mellé. Mivel ugyebár nem sütünk, az ízét is simán belőhetjük kóstolás által, és a végén nem fog meglepetés érni. Nem kell hozzá sem tudás, sem bátorság, csak némi alapanyag, és elszántság.
Cukorral is lehet
Ez a recept inkább csak jófej segítség azoknak, akik valamilyen okból nem szeretnének túl sok szénhidrátot enni. De ha neked nincsenek gondjaid a cukorral és a hirtelen felszívódó szénhidrátokkal, vagy nem mered a nagymamád elé tenni a cukormentes, teljes kiőrlésű verziót, akkor nyugodtan cseréld az édesítőt cukorra, a teljes kiőrlésű kekszet pedig sima háztartásira.
Kép: Shutterstock
IR kompatibilis túró rudi torta
Hozzávalók 8 adaghoz
- 25 dekagramm Az alaphoz: teljes kiőrlésű háztartási keksz
- 10 dekagramm olvasztott vaj
- 1 kávéskanál rumaroma
- 1 evőkanál keserű kakaópor
- 1 evőkanál xilit (vagy más édesítőszer)
- 30 dekagramm A krémhez tehéntúró
- 200 gramm mascarpone
- 12 dekagramm xilit vagy más édesítőszer
- 1 darab kezeletlen citrom héja és leve
- 1 evőkanál vaníliakivonat
- 5 dekagramm A díszítéshez jó minőségű étcsoki
Elkészítés:
Hozzáöntjük az olvasztott vajat és a rumaromát. Akkor jó a mennyiség, ha a morzsa összeáll. Ha nem, langyos tejjel lazíthatjuk.
A morzsát egy tortaforma aljára nyomkodjuk úgy, hogy egy centi magasan a szélekre is felfusson.
Kikeverjük a túrókrémet, majd belelapátoljuk a tortaformába, elsimítjuk, a pulthoz csapkodva légtelenítjük.
A végén megolvasztjuk a csokit, és csíkokat csorgatunk rá. Nem muszáj úgy telibe csokizni, mint a képen, vigyázunk a kalóriára, ugyanis. Ha nem fogyózunk, túró rudi is mehet rá díszítésnek, félbe vágva.
Hűtőbe tesszük, és egy óra után már fogyasztható is.