Sütés nélkül készül az angol kekszes csokicsoda
Csokoládés tiffin recept, minden földi jóval
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Zselés szaloncukrokat teszteltünk: nem a legdrágább győzött
Almás-fahéjas zabkása sütőben sütve: tápláló és isteni reggeli
Ragacsos, ír krémlikőrös fudge: tökéletes gasztroajándék
10 ünnepi sült a karácsonyi asztalra: hagyományos és új kedvencek egy helyen
Karácsonyi narancsos, gesztenyés kuglóf: csak keverj össze mindent
Ami nekünk a sport szelet, az az angoloknak a csokoládé tiffin: egy sütés nélkül készíthető, értelemszerűen csokiból és kekszből álló édesség, amit ráadásul mindenki szeret, és bárki el tud készíteni. Tényleg.
Csakhogy, amíg a mi sport szeletünk a retró édesség házi utánzata, addig a csokis tiffin Angliában egy intézmény. Az angol-indiai időkből származik, és eredetileg egy könnyű étkezést takart, mára viszont már leginkább ezt az édességet értik alatta.
A darabokra tört kekszet, és minden földi jót összekeverik egy csokis-vajas-goldenszirupos masszával, jól behűtik, és amikor összeállt, vagy tesznek a tetejére tejszínes csokimázat, vagy nem. A lényeg, hogy a tiffin elmaradhatatlan összetevői a darabokra morzsolt keksz, a csoki és a vaj, de itt még nincs vége.
Ha egy kicsit értékesebbé szeretnénk tenni a sütinket, szabályosan kerülhet bele még mazsola, diófélék, és mindenféle, apróra vágott aszalt gyümölcs: vörösáfonya, cseresznye, sárgabarack, bármi. Tehetünk még bele puffasztott rizst, bár szerintem nem lesz tőle sem finomabb, sem értékesebb, de ha te szereted, belekeverheted azt is, miért ne?
Csokoládé tiffin
Hozzávalók 8 adaghoz
- 300 gramm jó minőségű étcsoki (keverhetsz bele egy kis tejcsokit is)
- 100 gramm vaj
- 140 gramm goldenszirup vagy méz
- 250 gramm keksz
- 250 gramm mazsola, aszalt gyümölcsök, diófélék
Elkészítés:
A kekszet egy nejlonzacskóban, sodrófával apró darabokra törjük, beletesszük egy nagy tálba, és hozzákeverjük a kicsire vágott aszalt gyümölcsöt és dióféléket, meg amit még szeretnénk. Elkeverjük.
Ehhez a keverékhez adjuk hozzá az olvasztott csokit, jól elkeverjük, és a masszát egy sütőpapírral kibélelt tepsibe nyomkodjuk.
Betesszük a hűtőszekrénybe, amíg jól össze nem áll az egész (ez pár órát igénybe fog venni), majd kiemeljük a sütit a sütőpapír segítségével a tepsiből, és szeleteljük.
Fotó: Shutterstock