Hideg, sütés nélküli citromos sütemény: a kekszre selymes, tejszínes krém kerül

citromossütésnélkülisüti
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Erre a sütés nélküli süteményre maximálisan igaz az az állítás, hogy minél tovább áll a hűtőben, annál finomabb lesz.

Minden túlzás nélkül azt gondolom, hogy ez az egyik legfinomabb sütés nélküli sütemény, sőt, a sütőben készültek nagy részét is kenterbe veri. Nagyon könnyed, nagyon habos, miközben szuperül érződik benne a citrom íze és a mascarpone selymessége.

A legszebb az egészben, hogy sütés nélkül, nagyon gyorsan készül, ráadásul az alapanyagok listája sem túl hosszú vagy bonyolult. Az egyetlen hozzávaló, amiből viszonylag sok kell, az a habtejszín. Ez adja ugyanis a krém alapját és a sütemény könnyedségét, de nem kell megijedni, a citrommal és a mascarponéval egybekeverve nem a habtejszín íze fog dominálni.

Ennél a receptnél is nagyon fontos, hogy bio, kezeletlen héjú citromot használjunk hozzá. Nekem sikerült nagyobb darabokat beszereznem, de ha nagyon kicsik a citromok, akkor lehet, hogy többre lesz szükség az ízesítéshez, kb. 100 milliliter citromlé kerüljön a krémbe. A süti alapja lehet sima háztartási keksz, kakaós keksz, bármilyen, amilyet kedvelünk, de szerintem vajassal a legfinomabb.

Sütés nélküli citromos sütemény

citromossütésnélkülisüti2

Hozzávalók 12 adaghoz:

  • 250 gramm mascarpone
  • 2 nagyobb darab biocitrom
  • 200 gramm porcukor
  • 600 milliliter habtejszín
  • 200 gramm vajas keksz
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
Recept idők

Elkészítés:

A citromokat mossuk meg, majd reszeljük le mindkét citrom héját egy tálba, illetve facsarjuk ki az egyik citrom levét. A másik citrom levére nem lesz szükségünk.

A mascarponét keverjük habosra 100 gramm porcukorral, majd keverjük bele a citromlevet és -héjat is.

A hideg habtejszínt kezdjük el habbá verni, mikor már kezd jó lenni, adjuk hozzá a maradék 100 gramm porcukrot és a vaníliakivonatot, majd verjük kemény habbá.

Óvatosan forgassuk a habot a mascarponés, citromos krémhez.

Egy négyszögletes, kb. 25x25 cm-es jénai aljára pakoljunk egy sor vajas kekszet, majd borítsuk rá a krém harmadát. Spatula segítségével egyengessük el rajta. Újabb sor vajas keksz következik, majd a krém második harmada, végül még egy sor vajas keksz jön, a tetejére pedig a maradék krém kerül.

Fedjük le a jénait alufóliával, majd tegyük legalább 4-5 órára a hűtőbe, de az a legjobb, ha egy egész éjszakát áll.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük