Sütés nélküli fehér csokis kókuszgolyó: pillanatok alatt elkészül az édesség

kgcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A régi kedvenc, a kókuszgolyó újragondolt változata fehér csokival és mascarponéval készül, a kekszes alap lágy és mennyei.

Szerintem a kókuszgolyó az az édesség, amit bármikor örömmel elkészít az ember: egyszerű, még az is össze tudja dobni, aki nem jeleskedik a sütésben, és ami a legfontosabb, nagyon finom.

Mostanság mindig azon jár az agyam, hogy a régi nagy kedvenceket hogyan tudnám újragondolni. Mivel én kifejezetten édesszájú vagyok és a kókuszt is szeretem, egyik nap arra jutottam, meglepem magam és az itthoniakat, összedobok egy kókuszgolyóval telepakolt tálcát, de nem a szokásosat. A kakaót kihagytam, helyette fehér csoki került a masszába, lekvár helyett pedig mascarponét használtam - amiről viszont nem mondtam le, az a rum. Imádom ebben az édességben. Mivel egy marék ropogós cseresznye is volt a hűtőben, úgy döntöttem, néhány testesebb golyóba belerejtem, természetesen magozott formában. Ez elhagyható, de ha árválkodik otthon néhány magányos szem, használd bátran, sőt, szerintem rumos meggybefőttel még finomabb lehet az így készült kókuszgolyó.

Ha kipróbálnád a kókuszgolyót még több formában, akkor készítsd el a csokival bevont kókuszgolyót, a gesztenyés kókuszgolyót, az almás-fahéjas kókuszgolyót is.

Fehér csokis kókuszgolyó

kgct

Hozzávalók 40 darabhoz

  • 500 gramm darált háztartási keksz
  • 180 gramm cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 200 gramm fehér csoki
  • 4 evőkanál tej
  • 200 gramm vaj
  • 3 evőkanál mascarpone
  • 2 teáskanál rumaroma
  • tej szükség szerint
  • 180 gramm kókuszreszelék
  • opcionális meggy vagy cseresznye
Recept idők

Elkészítés:

Először a darált kekszhez keverjük hozzá a cukrot és a vaníliás cukrot.

A feldarabolt csokit vízgőz felett olvasszuk fel, majd keverjük hozzá a 4 evőkanál tejet.

A vajat olvasszuk fel.

A darált kekszhez adjuk hozzá a langyos vagy kihűlt vajat, a csokit, a mascarponét, a rumot, kezdjük el egynemű masszává dolgozni az alapanyagokat, közben apránként csorgassunk hozzá a tejet, de csak annyit, amennyi a homogén massza kialakításához szükséges.

A masszát fedjük le és tegyük hűtőbe 30 percre, utána formáljunk belőle tetszőleges méretű golyókat. Ha van kéznél kimagozott meggy vagy cseresznye, akkor a masszák közepébe érdemes tenni a gyümölcsből. Forgassuk meg a kekszlabdákat kókuszreszelékben, majd tegyük hűtőbe a kókuszgolyókat.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük